CRISI, XOC INSTITUCIONAL
Efímers Tema del dia 17/07/2012

El Cercle veu inconstitucional un pacte fiscal equivalent al concert

El Cercle d'Economia avisa que un sistema de finançament per a Catalunya equivalent al concert seria inconstitucional. L'entitat que presideix Josep Piqué admet, però, que l'última paraula la té el poble.

Pere Martí
2 min
El Cercle veu inconstitucional un pacte fiscal equivalent al concert

BARCELONA.El Cercle d'Economia es va posicionar ahir sobre el pacte fiscal i ho va fer posant l'èmfasi en la dificultat d'obtenir un sistema com el concert econòmic perquè és inconstitucional. El president de l'entitat, Josep Piqué, va assegurar que els models basc i navarrès són "insolidaris" i va instar els partits a presentar propostes "assenyades i possibles", que encaixin en el marc legal vigent i que facilitin el consens en el ple de la setmana que ve al Parlament, i va recordar que si la proposta és unitària serà "més sòlida" per negociar amb Madrid, un missatge a Artur Mas perquè faci el possible per sumar-hi el PSC.

En el document, el Cercle evita posicionar-se a favor d'un model concret, perquè la decisió és "política", però Piqué va recomanar fixar-se en les estructures d'inspiració federal, com el cas alemany. El text adverteix que optar per la via "confederal" suposaria "una reforma substancial del model d'estat que, lògicament, ha de ser adoptada pel Parlament espanyol".

El que sí que va deixar clar Piqué és que la crisi no pot ser una "excusa" per ajornar el debat sobre el finançament de Catalunya perquè hi ha una "elevada insatisfacció" sobre el tracte fiscal que rep. L'exministre del PP va recordar que Catalunya ha expressat la seva voluntat de ser solidària, però també va advertir que aquesta solidaritat no pot perjudicar la seva competitivitat. Des del seu punt de vista, seria bo recuperar el consens que hi va haver pel pacte constitucional, tant a Catalunya com a Madrid.

El Cercle constata que es tracta d'una qüestió política i que qualsevol proposta "resulta legítima", i que en última instància "en democràcia és als Parlaments i als ciutadans on resideix el dret i la responsabilitat de decidir lliurement". En aquest punt alguns dels membres del Cercle més catalanistes hi veuen un tímid reconeixement implícit al dret a decidir. Aquests membres també veuen positiu que el Cercle constati que Catalunya està maltractada fiscalment i que demani limitar la solidaritat.

Debat intens

El document és fruit de múltiples equilibris. Piqué va fer arribar el document als membres de la junta a mitjans de la setmana passada i va ser discutit en un dinar el divendres dia 13, en el qual es va viure un "debat intens", segons fonts presents. Piqué es va plantejar fins i tot no fer públic el document, però algun dels presents li va recordar que "el silenci també és còmplice". Finalment, després d'algunes esmenes, es va optar per un document que no aposta per cap model concret.

stats