BARÇA, ROSELL DIMITEIX

Del cel a l'infern en tres anys i mig

Els èxits esportius han anat de bracet amb les polèmiques durant el mandat de Sandro Rosell

Sandro Rosell va ser escollit president del Barça el 13 de juny del 2010 i es va convertir en el president més votat de la història del club, amb 35.021 vots. Tres anys i mig que han donat per molt: els èxits esportius s'han barrejat amb diverses polèmiques que han fet que el president passés del cel a l'infern.

Èxits esportius

Tres títols el primer any i una temporada de rècord

Durant el primer any de mandat Sandro Rosell va aconseguir que el primer equip de futbol aixequés tres títols: la Supercopa d'Espanya, la Lliga i la Lliga de Campions. La segona temporada de Rosell, la 2011-2012, es va batre el rècord de títols de la història del club: 17. Durant els tres anys i mig de mandat en total s'han guanyat 60 títols entre totes les seccions professionals del club.

Política d'austeritat

Reduir el deute, l'obsessió de la junta de Rosell

Amb l'austeritat per bandera, la junta encapçalada per Sandro Rosell ha aconseguit rebaixar el deute que es va trobar quan va arribar al club després de guanyar les eleccions: dels 430 milions d'euros nets que hi havia l'any 2010 s'ha passat a 331 milions l'any 2013. I tot això sense apujar els preus dels abonaments, una promesa electoral de la junta de Sandro Rosell.

Acció de responsabilitat

Els socis decideixen exercir-la contra la junta de Laporta

El 16 d'octubre del 2010 els socis compromissaris del club blaugrana van aprovar en assemblea exercir l'acció de responsabilitat contra l'expresident Joan Laporta i 16 directius més. D'aquesta manera reclamaven 47,6 milions d'euros a Laporta i als directius, corresponents als resultats econòmics negatius acumulats durant els anys de gestió de la seva junta.

Relacions complicades

L'adéu de Guardiola i Abidal i la relació amb Leo Messi

El 2012 Pep Guardiola va anunciar que no renovava com a tècnic del primer equip blaugrana. Rosell va fer públic que el relleu seria Tito Vilanova, a qui la seva malaltia va apartar de la banqueta. Després d'un any de descans, Guardiola va fitxar pel Bayern i va explotar: va dir que havia marxat lluny i que la directiva no l'havia deixat tranquil.

El maig del 2013 el club va fer públic que no renovava el defensa Éric Abidal després que s'hagués recuperat del trasplantament de fetge, i el francès va marxar plorant. A més, les declaracions del vicepresident Javier Faus sobre el contracte de Messi van fer que trontollés la relació amb l'argentí.

Qatar

D'Unicef a Fundació Qatar a Qatar Airways

El desembre del 2010 Sandro Rosell va signar un acord amb la Fundació Qatar i, després de ser aprovat per l'assemblea de socis compromissaris del club, el nom d'aquesta fundació va passar a ocupar la part frontal de la samarreta, en detriment d'Unicef, que passava a l'esquena. Més tard la Fundació Qatar va deixar el seu lloc a Qatar Airways.

Els aficionats a l'estadi

Boixos Nois, Grada d'Animació i cap nen sense entrada

Després de negar-ho durant la campanya electoral, el març del 2013 Rosell va admetre que havia firmat un pacte preelectoral amb diferents grups, entre els quals hi havia un representant dels Boixos Nois. La Grada d'Animació, una de les promeses electorals, va acaba caient en sac foradat després que el departament d'Interior la desaconsellés. Més tard el president va anunciar que els nens no accedirien a l'estadi sense entrada per evitar tenir sobreaforament al Camp Nou.

L'enrenou al Brasil

La justícia del Brasil confirma que té dos processos oberts

La justícia del Brasil va confirmar a l'ARA que Rosell té diligències penals obertes pel cas Ailanto, l'empresa que el president blaugrana va crear per organitzar el partit entre el Brasil i Portugal del 2008. Rosell és investigat en dos processos. El primer, administratiu, des del 2009, per mala conducta administrativa. El segon, obert el febrer del 2013, és penal, per una infracció que pot arribar a comportar penes de presó.

El contracte de Neymar

Denuncien Rosell per apropiació indeguda pel fitxatge del brasiler

El soci del Barça Jordi Cases presenta una denúncia contra Rosell davant l'Audiència Nacional per "apropiació indeguda en la modalitat de distracció de diners" pel fitxatge de Neymar. El jutge Pablo Ruz admet a tràmit la querella contra Rosell després d'estudiar la documentació. Tot i que Rosell demana que el citi a declarar, el jutge de moment no ho creu oportú.

El futur Camp Nou

Una reforma integral perquè l'estadi segueixi a les Corts

És l'últim gran projecte de la junta directiva: la reforma integral del Camp Nou que van presentar dilluns. Rosell volia fer un nou estadi, però l'elevada despesa fa que opti per reformar l'estadi. El 5 o 6 d'abril els socis votaran si volen la reforma i si la junta pot posar un nom comercial al futur nou Camp Nou.