Efímers Tema del dia 04/02/2014

Dilemes ètics en la cursa dels Oscars

Woody Allen torna a negar les acusacions i assenyala Mia Farrow

Michael Cieply
3 min
Mia Farrow i Woody Allen amb la seva filla adoptiva Dylan, al cotxet, el 1989. Al centre, Soon-Yi Previn, filla adoptiva de Farrow.

The New York Times / Los AngelesAquesta setmana uns 6.000 membres de l'Acadèmia de Hollywood començaran a votar per les seves pel·lícules preferides del 2013 i pels professionals que les van fer. ¿Els seus vots, a més de judicis artístics, seran judicis morals? Aquesta és una de les preguntes que es van plantejar el cap de setmana passat, amb les diverses polèmiques sobre pel·lícules i professionals implicats en la cursa dels premis.

Dylan Farrow, filla adoptiva de Woody Allen, va publicar diumenge una carta oberta en què donava detalls sobre els suposats abusos sexuals d'Allen de què va ser víctima quan era petita. A més, demanava a les actrius Cate Blanchett i Diane Keaton que justifiquessin la seva decisió de treballar amb ell o d'homenatjar-lo. Segons Farrow, el seu malson "ha estat pitjor per culpa de Hollywood", ja que "gairebé tothom, amb algunes valuoses excepcions, ha fet els ulls grossos".

La carta suggeria una cruel indiferència dels professionals del sector, que aquests dies celebren els seus èxits en una sèrie de cerimònies que culminaran el 2 de març amb els Oscars. I ho feia poc abans que la pel·lícula de Woody Allen Blue Jasmine entri en les votacions dels premis, que comencen aquest divendres. Allen està nominat pel millor guió original, i Blanchett, la protagonista de la pel·lícula, surt en diverses travesses com la favorita al premi a la millor actriu.

Les acusacions d'abusos sexuals es remunten al 1993, quan la mare de Dylan Farrow, Mia Farrow, s'enfrontava a Woody Allen per la custòdia de tres fills, entre els quals hi havia la Dylan. La tardor passada, Dylan Farrow va explicar detalladament les acusacions d'abusos sexuals en una entrevista a la revista Vanity Fair. Woody Allen, que mai ha estat acusat de cap delicte, nega les acusacions, cosa que el seu advocat va reiterar diumenge.

En un altre cas polèmic, l'Acadèmia de Hollywood va defensar dissabte la seva decisió de retirar la nominació a la cançó Alone yet not alone, d'una modesta pel·lícula religiosa. Una carta d'un guanyador d'un Oscar va insinuar que es podia considerar intolerància religiosa, i l'Acadèmia va respondre que la nominació s'havia retirat perquè Bruce Broughton, coautor de la cançó, va abusar del seu càrrec a l'Acadèmia per enviar e-mails mencionant la cançó a altres membres. Els dos casos, que se sumen a d'altres de similars, han donat ales a la reivindicació que els membres de l'Acadèmia haurien de tenir en compte factors morals, ètics i socials quan voten o apliquen les normes.

Resposta contundent d'Allen

Dissabte, en un festival, Cate Blanchett va respondre així a la carta de Farrow: "Òbviament ha estat una situació llarga i dolorosa per a la família, i espero que la puguin resoldre i trobin pau". Els agents de Diane Keaton no van respondre a la petició d'una valoració. "Hem tingut una llarga, productiva i gratificant relació amb el senyor Allen", va dir Sony Pictures Classics, distribuïdora de Blue Jasmine, en un comunicat. "El senyor Allen mai ha estat acusat en relació amb res d'això, i, per tant, mereix la presumpció d'innocència per part nostra", va afegir.

Elkan Abramowitz, advocat d'Allen, va respondre amb contundència a la nova polèmica. "És tràgic que després de vint anys una història inventada per una dona despietada torni a sortir a la superfície, després d'haver estat rebutjada per autoritats independents", va dir en un correu electrònic. "El culpable de l'angoixa de la Dylan no és ni Woody Allen ni ella mateixa", va afegir Nicholas Kristof -autor del blog en què es va publicar la carta-, que admet que és amic personal de Mia Farrow i del seu fill Ronan, i va resumir el cas dient que "un equip de psiquiatres es va alinear amb la versió d'Allen, però un jutge es va acostar més a la versió de la Dylan i la seva mare".

En alguna ocasió, els votants dels Oscars han utilitzat els premis per enviar el missatge que es concentren en l'art i no en la conducta. Va passar el 2003, quan van premiar Roman Polanski com el millor director per El pianista, malgrat que està en cerca i captura per un càrrec de violació de fa més de 25 anys. Sobre les acusacions de Dylan Farrow, un portaveu de l'Acadèmia de Hollywood va dir en un correu electrònic: "L'Acadèmia premia els mèrits en cinema, no en les vides personals dels cineastes i artistes". Però Dylan Farrow, a través de la seva carta, insisteix que la vida privada formi part del paquet.

stats