Efímers Tema del dia 05/08/2012

Duran: "Cal anar a buscar diners on faci falta"

L'Estat no té liquiditat i cal anar a buscar els diners on sigui. Si cal, al fons de rescat. Així ho creu el líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, que insta Rajoy a no menysprear aquesta possibilitat.

Ara
2 min
Duran ahir en un esmorzar d'Unió a Palafrugell acompanyat de la vicepresidenta Joana Ortega.

PALAFRUGELL"No hi ha liquiditat i cal anar a buscar els diners on n'hi hagi i on faci falta". Així ho va considerar ahir el cap de files de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que va instar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a no menysprear la possibilitat d'acollir-se al fons de rescat europeu. Per Duran, fins i tot seria "bo" que l'estat espanyol demanés ajuda, això sí, sempre que les condicions no siguin "molt negatives".

Mentre que el president espanyol admetia divendres que no ha decidit si s'acollirà al rescat perquè no en coneix les condicions -en una situació similar està el Govern davant l'encara inconcret fons de liquiditat autonòmic-, Duran va instar Rajoy a no renunciar-hi d'entrada. En el decurs d'un esmorzar amb militants d'Unió a Palafrugell, Duran va declarar-se "molt decebut" amb l'actuació de la Unió Europea, Alemanya i el Banc Central Europeu davant la crisi del deute sobirà espanyol, segons informa l'agència ACN.

Solucions per a Catalunya

Juntament amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, Duran no es va estar de criticar, però, que mentre que Europa comença a donar solucions a l'estat espanyol, encara que amb comptagotes, l'Estat no actua igual amb les comunitats autònomes que, com Catalunya, ja no poden fer front a tots els compromisos de despesa per falta de liquiditat. Entre altres coses, pels impagaments de l'Estat a la Generalitat.

"El problema de la liquiditat ha portat moltes confrontacions entre Catalunya i Espanya", va alertar Duran, que en pronostica de noves si el govern espanyol no ajuda les comunitats autònomes. Així, el líder d'Unió Democràtica va demanar al govern de Mariano Rajoy que no faci "cas omís" a les reclamacions de les comunitats autònomes i que no intenti complir amb els compromisos que ha adquirit amb Europa a base de centrifugar a les comunitats autònomes totes les responsabilitats i les obligacions que haurien de ser pròpies també per a l'administració estatal. "Queda molt bé dir que em rebaixo el meu objectiu de dèficit però passo tota la feina a les autonomies. Aquesta línia i direcció política no ens agrada i la intentarem combatre", va assegurar.

Això sí, el líder d'Unió i cap de files de CiU a Madrid va optar per la prudència sobre el pla pressupostari biennal enviat per Madrid a Brussel·les que preveu uns ajustos de 120.000 milions d'euros fins al 2014 i una retallada a les autonomies de 19.000 milions. "Fins que no hagi llegit la lletra petita, m'estimo més no fer cap valoració". L'ajust té una dimensió superior a la prevista inicialment i repercutirà en els comptes de la Generalitat del 2013.

stats