Efímers Tema del dia 24/10/2013

Espanya és l'estat de la UE on més ha crescut la desigualtat

L'abisme entre rics i pobres s'ha eixamplat amb la crisi

i
Joan Serra
2 min
Una dona demana almoina en un carrer del centre de Barcelona.

Barcelona."L'augment dels nivells de desigualtat d'ingressos indica que la situació econòmica d'una gran part de la població s'està deteriorant". La reflexió estava inclosa en un informe presentat per la Comissió Europea (CE) el 2 d'octubre i radiografiava l'escenari de l'estat espanyol, que presenta un atur disparat, fins al punt que en l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre -avui es farà pública la del tercer trimestre- se situava en una taxa del 26,3% (23,8% a Catalunya). Els índexs de desocupació han fet minvar els ingressos de les famílies amb rendes mitjanes i baixes, i han compromès el futur dels joves que han d'entrar al mercat de treball. El document de Brussel·les subratllava que s'està eixamplant aquest abisme entre rics i pobres, perquè la crisi ha afectat la població amb ingressos més modestos, cosa que ha provocat "un augment de la concentració d'alts ingressos en els segments rics de la població".

Amb l'estat del benestar aprimat per les retallades i l'atur en llindars històrics, les diferències s'han fet més evidents. Segons l'informe de la CE, des del 2008 fins al 2011 a Espanya la desigualtat entre les classes altes i les baixes es va incrementar dos punts. De fet, l'Estat és el soci de la Unió Europea (UE) que registra un augment més gran en aquest sentit, fins i tot per davant de Portugal, que va haver de ser rescatat. A l'eurozona, l'indicador es va mantenir estable i en alguns països, com Alemanya, les desigualtats fins i tot es van reduir. El comissari de Treball i Afers Socials, Lázló Andor, es va referir en la presentació del document a la "preocupant" tendència dispar entre els socis del Nord i del Sud. Mentre que a Espanya l'atur juvenil s'enfila fins al 58%, a Alemanya no arriba al 8%.

Diferències estructurals

En sintonia amb les dades exposades per Brussel·les, el banc Credit Suisse va publicar el 9 d'octubre un estudi en què detallava que en l'últim any el nombre de ciutadans amb una fortuna de, com a mínim, un milió de dòlars ha crescut un 13,2%. Però les diferències entre rics i pobres ja es produïen en l'etapa de bonança. "La desigualtat és un element estructural previ a la crisi, conseqüència de les modificacions legals, regulatòries i fiscals dels últims anys del segle passat", ha escrit l'exministre Joan Majó a l'ARA. Majó recordava un estudi de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) que demostrava que a Catalunya, durant els últims anys, els ingressos bruts del 10% de les famílies més pobres han disminuït un 50%, mentre que els del 10% de les famílies més riques han caigut un 25%. Igualment, les transferències públiques al primer grup s'han reduït un 20%, mentre que les transferències a les més riques han augmentat un 17%. Les decisions de l'administració han contribuït a alimentar les desigualtats.

stats