MONARQUIA, PREPARATIUS REIALS
Efímers Tema del dia 05/06/2014

Felip s’empara en la nació “unida i diversa”

L’hereu del rei Joan Carles reapareix reivindicant les arrels de la “història mil·lenària” d’Espanya

i
Roger Mateos
3 min
REAPARICIÓ DE CIVIL
 Si dimarts el príncep Felip acompanyava el seu pare en un acte militar a San Lorenzo del Escorial, ahir reapareixia vestit de civil en el lliurament d’un premi al monestir navarrès de Leire, on va pronunciar el primer discurs des de l’anunci d’abdicació de Joan Carles. El 18 de juny li tocarà fer el discurs de proclamació com a nou rei.

BarcelonaPrimera intervenció pública del príncep Felip des de l’anunci d’abdicació del seu pare i primeres pistes de per on pot anar el seu discurs de proclamació com a nou rei el 18 de juny. En unes poques frases, calculades fins al mil·límetre, l’hereu del tron espanyol va enarborar la bandera de la unitat d’Espanya, sense deixar de reconèixer la seva diversitat però sempre referint-se a una única nació. Una fórmula recurrent en els missatges institucionals de Joan Carles: sense marge per a especulacions sobre la plurinacionalitat de l’Estat, però amb una matisada predisposició a valorar les particularitats de cada territori.

La reaparició ahir de Felip de Borbó davant d’un faristol va tenir lloc al monestir de Leire, a Navarra, on va presidir el lliurament del premi Príncipe de Viana de la Cultura acompanyat per Letícia. En la seva intervenció va voler introduir una implícita al·lusió al debat sobre la integritat de l’Estat. El futur monarca es va comprometre a dedicar totes les seves forces, “amb esperança i amb il·lusió, a l’apassionant tasca de seguir servint els espanyols, la nostra estimada Espanya”. La frase clau del discurs és la definició que va fer d’Espanya: “Una nació, una comunitat social i política unida i diversa que té les seves arrels en una història mil·lenària”.

No va aprofundir-hi més. De les seves paraules va quedar clar que en la seva terminologia no preveu cap altra nació que l’espanyola, que la vol “unida” i que admet que dins d’aquesta unitat hi ha diversitat. Com es tradueix això en la pràctica? Els defensors d’un millor encaix per a Catalunya dins d’Espanya tenen l’esperança -en el cas dels socialistes, indissimulada- que amb el regnat de Felip VI s’obri el meló de la reforma constitucional. Caldrà esperar al seu discurs de proclamació reial per calibrar les intencions del nou rei, tot i que la Constitució li reserva un paper institucional sense capacitat executiva i, en la pràctica, el seu marge polític és mínim.

En el seu discurs, el príncep va llançar un segon missatge. Adreçant-se a responsables de les institucions, agents socials i econòmics, entitats i ciutadans, va fer una crida a anteposar l’interès general, tenint en compte el context de crisi. “En períodes de dificultats com els que estem travessant, l’experiència de temps passats plasmada en la història ens ensenya que només unint els nostres afanys, anteposant el bé comú als interessos particulars i impulsant la iniciativa, la investigació i la creativitat de cada persona, aconseguirem avançar cap a escenaris millors”, va dir. I va afegir que aquest és l’ànim que tots plegats “hem de tenir per afrontar amb decisió el futur”.

També va fer una referència breu al sobtat anunci d’abdicació del seu pare, que conferia a l’acte d’ahir “una significació especial”. “Les circumstàncies han fet que les meves primeres paraules després de l’anunci de Sa Majestat tinguin lloc en aquesta estimada terra de Navarra, un dels solars originaris de la nostra pàtria espanyola”.

Les monedes de Felip, ajornades

En paral·lel a tots els preparatius polítics per fer efectiva la proclamació del nou rei, es van anar succeint tota mena de gestos institucionals cap a l’hereu de Joan Carles. Des del Tribunal Suprem es van afanyar a dir que el seu president, Carlos Lesmes, farà lloc a les parets del seu despatx per penjar un retrat de Felip VI, al costat de les pintures amb la imatge dels seus predecessors, Joan Carles I i Alfons XIII. Mentrestant, l’Ajuntament de Palma demanava a la família reial que tot i el relleu al tron segueixi triant les Illes per passar les vacances.

D’altra banda, les noves monedes amb la imatge de Felip VI no podran entrar en circulació fins a l’any que ve, informa Efe. El cas és que el Tresor Públic ja ha encunyat gairebé totes les monedes que tenia assignades per a aquest any i haurà d’esperar fins al 2015 per posar-les en circulació. L’Estat afina l’engranatge per adaptar-se al nou regnat.

El primer dels homenatges que vindran, i tarda als toros

El rei Joan Carles va rebre ahir el primer dels molts homenatges que li esperen en els pròxims temps. Prop de 300 directius de les principals firmes comercials espanyoles, en un acte al Palau del Pardo, van dedicar-li una llarga ovació, que va obligar-lo a improvisar unes paraules d’agraïment. “Seguiu endavant, jo sempre seré al vostre costat”, els va dir. Ja a la tarda, Joan Carles va tornar a rebre una ovació des de la llotja de la plaça de toros de Las Ventas de Madrid, on va ser aclamat pel públic amb un “Visca el rei i visca Espanya”.

stats