DRET A DECIDIR, POLS AL BLOC SOBIRANISTA

Gairebé tots els municipis tindran punts de votació el 9-N

El Govern detallarà dimecres el mapa complet de participació

A pesar de la falta d’unitat política, el Govern segueix endavant amb els plans per al procés de participació del 9-N i s’ha garantit, segons fonts consultades per l’ARA, que hi hagi punts de votació “pràcticament” a tots els municipis de Catalunya. Aconseguir això era prioritari per a l’executiu, que tot i que encara no detalla el nombre exacte de punts de participació -dimecres es coneixeran exactament-, dóna per fet que se superaran els 600 inicialment previstos. “S’estan acabant de fer els mapes i d’encaixar tots els possibles llocs”, assenyalaven ahir des del departament de Governació, a menys de vint dies perquè se celebri la votació del 9-N.

Punts de participació

Els instituts de secundària catalans acolliran les urnes

Les 6.000 meses previstes per a la jornada de participació ciutadana seran acollides pels instituts d’educació secundària que hi ha repartits per Catalunya. El Govern ja ho ha comunicat als directors dels instituts catalans, que són de titularitat de la Generalitat. Els delegats territorials de l’executiu, segons confirmen a l’ARA fonts nacionalistes, es reuneixen entre avui i demà per garantir el màxim nombre de punts de votació. “Estem parlant directament amb els alcaldes, un per un”, apunten fonts coneixedores dels preparatius del 9-N. Parlar directament amb els alcaldes evita haver-se de posar en contacte amb els secretaris municipals, a qui la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va instar per carta a no saltar-se la legalitat espanyola. Una carta que “va ser demolidora per als càrrecs municipals”, segons sostenen fonts nacionalistes.

El degoteig de dades sobre el nou 9-N permet saber que el 98% dels municipis de Ponent tindran punts de votació, la qual cosa vol dir que només són tres els pobles que no cediran espais. Es tracta de Gimenells i el Pla de la Font, Almatret i Sant Martí de Riucorb. En els dos últims hi governa el PP, mentre que en el primer l’executiu està en mans del PSC. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que també és el president dels socialistes catalans, ja ha comunicat a la Generalitat que ofereix “la cessió d’equipaments de titularitat municipal en el cas que sigui necessari per al procés participatiu” del 9-N.

L’Associació de Municipis de Catalunya (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independpència (AMI) també busquen col·laborar amb el Govern per facilitar punts de votació a tots els pobles de catalans. El mapa definitiu es coneixerà dimecres en roda de premsa.

Registre

Disponible el 9-N per evitar l’actuació en contra de l’Estat

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va defensar que el registre de participació està “blindat” des del punt de vista de la legalitat, tot i que el govern espanyol -com va manifestar el nou ministre de Justícia, Rafael Catalá- té intenció d’impugnar el mètode per comptabilitzar el cens del nou 9-N. El registre de votants s’activarà el dia del procés de participació “i no abans”, una manera d’esquivar les traves de l’Estat. La fórmula més probable és que cada ciutadà que vulgui participar introdueixi les seves dades en un aplicatiu i que aquest aplicatiu li indiqui on ha de votar. El punt estarà directament relacionat amb l’adreça que figuri al DNI -imprescindible per registrar-se com a votant el 9-N- de cada participant.

Voluntaris

26.372 persones ja s’han inscrit per col·laborar en el procés

Ahir a les 18.50 de la tarda ja eren 26.372 els voluntaris que s’havien inscrit a la pàgina web del procés de participació del 9-N. Això suposa que s’han superat amb escreix els 20.000 que el Govern considerava necessaris per tirar-lo endavant, però el registre seguirà actiu per anar sumant voluntaris.

Més continguts de