Efímers Tema del dia 12/07/2012

Hispanobons

Joan Faus
2 min
Hispanobons

MADRID.Impacte econòmic

Els hispanobons són un mecanisme clau per a les febles finances de les comunitats autònomes, molt asfixiades actualment per la caiguda dels ingressos i per la reducció dràstica de la despesa per tal de complir els objectius de dèficit. Les autonomies paguen uns interessos molt més alts que l'Estat per finançar-se als mercats o fer front als venciments de deute. Moltes ni ho intenten perquè els interessos són directament inassumibles. L'objectiu és que, amb l'aval de l'Estat, els interessos s'abaixin considerablement. Catalunya és la comunitat amb més venciments de deute aquest any, per un valor de 13.000 milions, un terç del total autonòmic (35.700 milions). Amb un finançament més barat, per a les autonomies serà més fàcil pagar els serveis públics.

Després de mesos d'anàlisi, el govern espanyol presentarà avui a les comunitats autònomes els anomenats hispanobons, un mecanisme per reduir els alts interessos que paguen per obtenir diners dels mercats. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, explicarà als responsables autonòmics els detalls del mecanisme durant el Consell de Política Fiscal i Financera que celebraran aquesta tarda. A la trobada també es revisarà l'aplicació dels plans d'ajust de les comunitats i es fixarà el repartiment dels nous objectius de dèficit el 2013 i 2014, després que la Unió Europea donés més marge a Espanya. Pel que fa als objectius d'aquest any, les autonomies demanaran repartir-se amb l'Estat el punt extra concedit per Brussel·les (del 5,3% al 6,3%) però de moment Hisenda rebutja aquesta possibilitat perquè considera que podria "relaxar" les comunitats en els seus esforços d'estalvi. El que sí que és segur és que els hispanobons -molt anhelats a Catalunya- seran una realitat molt aviat.

A qui i com afecta

A l'espera de saber-ne avui els detalls, el més destacat del mecanisme dels hispanobons és que no seran una emissió de deute conjunt -com havia proposat el ministre d'Economia, Luis de Guindos- sinó avals individuals i voluntaris, com volia el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro. L'ajuda, però, no serà gratuïta. Les autonomies que els rebin hauran de cedir sobirania fiscal. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va explicar ahir al Congrés de Diputats que l'aval inclourà els venciments del deute financer i comercial, "tot això amb una condicionalitat i amb controls addicionals de l'Estat, que requerirà l'autorització de les comunitats autònomes i de la seva capacitat normativa i de decisió en l'àmbit d'ingressos i despeses".

Dubtes i interrogants

Els principals dubtes que desperten els hispanobons són les condicions concretes que suposaran per a les autonomies que els rebin i si realment aconseguiran el seu principal objectiu: permetre a les comunitats finançar-se a preus raonables i sostenibles als mercats. L'estrateg d'IG Markets Daniel Pingarrón alerta que l'aval de l'Estat a les autonomies augmentarà clarament el "risc" del deute espanyol, és a dir, els seus interessos i, per tant, la prima de risc. L'analista considera que el mecanisme serà un èxit si l'augment de la prima de risc és inferior als 1.000 milions d'euros que, segons el ministre d'Economia, suposaran els hispanobons per a les comunitats en estalvi d'interessos. Passi el que passi, Pingarrón creu que l'Estat hi "perd" i les autonomies hi guanyen.

stats