Interior avala la proposta de limitar el dret a manifestar-se només en llocs determinats

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, veu “assenyada” la reflexió de limitar el dret de manifestació a llocs determinats. La proposta ha aparegut aquesta setmana al debat polític madrileny, després dels incidents que hi va haver al final de la massiva manifestació de dissabte passat a la capital espanyola. L’alcaldessa de la ciutat, Ana Botella, i el president de la Comunitat, Ignacio González, són partidaris de regular les grans concentracions que es facin en zones històriques, en espais de gran afluència turística o en eixos estratègics de transport. Una demanada que han fet a la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, que no ho veu amb bons ulls. Ha titllat la mesura de “mediàtica” i entén que, en tot cas, implicaria una reforma constitucional que està fora del seu abast. Fernández Díaz va fer costat ahir als dos primers amb l’argument que “cap dret és absolut”.

La polèmica que ara enfronta les diferents administracions és una conseqüència dels nombrosos ferits i detinguts després de les Marxes per la Dignitat, que van recórrer el centre de la capital de l’Estat en contra de les retallades.

El ministre reconeix errors

Diversos policies van haver de ser atesos pels serveis de salut i això va provocar la indignació dels agents contra els responsables de muntar el dispositiu. Finalment ahir, cinc dies després dels fets, el ministre va acabar acceptant que hi havia hagut “errors de coordinació”. Segons va explicar, sabien que “grups extremadament violents i radicals” volien aprofitar la manifestació per cometre actes vandàlics. És per això que van desplegar 1.750 agents antidisturbis, una xifra gens habitual. El responsable d’Interior, però, va dir que les errades en el dispositiu no han de fer desviar el focus i que no s’han de confondre “les causes amb les conseqüències”.

El director general de la Policia, Ignacio Cosidó, exdiputat del PP, va anar més enllà i va alertar d’una “escalada de violència” que intenta “desestabilitzar l’estat de dret”. Li va respondre el líder d’Esquerra Unida, Cayo Lara, per qui el problema real és “l’escalada de violència social” que exerceix el govern espanyol “de forma sistemàtica”. La polèmica està servida.

Més continguts de