Efímers Tema del dia 19/02/2014

L’ANC prepara una campanya per animar a la col·laboració ciutadana

La nova Hisenda s’inspirarà en el model nòrdic i aprofitarà les diputacions

F.c. / à.f.m.
3 min
L’Agència Tributària de Catalunya, que va néixer el 2008 com a producte dels acords de l’Estatut, serà l’embrió de la futura Hisenda pròpia.

Barcelona.Des de la seva fundació el 2011, l’Assemblea Nacional Catalana ha demostrat gran capacitat per organitzar actes reivindicatius per la independència, des de la manifestació de la Diada del 2012 fins a la Via Catalana del 2013. Ara, i segons ha pogut saber l’ARA, també vol implicar-se per assegurar l’èxit de la principal estructura d’estat. Per això ja treballa en una campanya, encara a les beceroles, per animar aquesta primavera ciutadans i empreses a entregar la seva informació fiscal a la Hisenda catalana.

El projecte ha fet passos i té alguns trets definits, que es recullen a l’informe que en va fer el Consell Assessor per a la Transició Nacional. El Govern considera que no entra en conflicte amb la Hisenda espanyola.

El relat

Consciència fiscal que expressa la consciència nacional

La idea és introduir un canvi de model en la manera de relacionar-se amb el ciutadà. Es busca que amb els impostos es deixi de tributar (entès com una penalització) i es passi a contribuir (és a dir, que el ciutadà fa un servei amb els seus diners).

Això suposa una petita revolució per a un país on els impostos es veuen com un càstig. “La idea és la cooperació, no la repressió”, diuen al Govern. “O t’alies amb els teus contribuents o no triomfaràs mai”, afegeixen. “Aquestes són les idees que implanten els països avançats”. L’objectiu és seguir el model dels països escandinaus i els criteris de l’OCDE, amb una gestió -a diferència de l’espanyola- molt descentralitzada i amb menys empleats.

Atès que està gairebé descartat l’acord amb l’Estat pel traspàs de l’Agència Tributària espanyola (AET), que la Generalitat considera obsoleta, burocratitzada i basada en la desconfiança amb el contribuent, la idea és buscar complicitat amb les empreses i els contribuents per aconseguir les dades i la recaptació arribat el cas. “La consciència fiscal explica la consciència nacional”, sosté el Govern, que vincularà el projecte a la lluita contra el frau fiscal.

L’estructura

Una xarxa aprofitant els recursos existents i amb les diputacions

La crisi limita l’estructura de la nova Hisenda, però també és una oportunitat per fer-la més àgil i lleugera. De fet, Tributs de Catalunya -que és com es dirà oficialment la Hisenda- no crea noves estructures. El que es farà és seguir comptant amb els registradors de la propietat -que ja recapten “amb eficàcia” fora de les capitals- i agrupar l’estructura de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i les quatre diputacions catalanes, que governa CiU i que s’han obert a col·laborar. De fet, la Generalitat ja hi ha signat dos convenis per implantar la finestreta única i compartir la informació de què disposin per quan toqui recaptar.

Els recursos

Capil·laritat i un cos de més de 1.000 funcionaris

L’AET té 49 oficines a Catalunya. D’entrada, Tributs de Catalunya en tindrà 53, però preveu acabar tenint-ne 150 i, en cas de necessitat, es podrien ampliar a 200. Avui dia l’Estat té més de 3.000 persones treballant a Catalunya en la recaptació. La Hisenda catalana, però, en tindrà menys: 971 persones ja són a les diputacions, 351 a l’ATC i es compta amb 369 registradors. Actualment la despesa de tota l’estructura catalana és d’uns 130 milions. En paral·lel, fa temps que s’està formant el personal de les diputacions i l’ATC.

El volum

L’objectiu de recaptar 30.000 milions el primer any funcionant

Els experts consideren que un nou estat català necessitaria recaptar 30.000 milions per assegurar la seva viabilitat en el primer any sense incloure les pensions i els subsidis que ara paga directament l’Estat. Ara l’ATC només recapta el 5% dels tributs no locals, que són els propis o totalment cedits a la Generalitat. Els estatals i els compartits (com l’IVA, el de societats i l’IRPF) els recapta l’AET. Els grans ajuntaments recapten els seus i les diputacions s’ocupen dels petits municipis.

L’estratègia

Deixar de col·laborar amb l’AET i blindatge legal

CiU i ERC van incloure a la llei d’acompanyament del pressupost del 2014 una esmena que habilita la Hisenda catalana a demanar declaracions a ciutadans i empreses per quan calgui. També es va acordar crear un cos tècnic de gestors tributaris. Mas no preveu, d’entrada, deixar anar amarres amb l’AET, però sí reduir-hi la col·laboració.

Mas i Mas-Colell ho presenten demà

Artur Mas i Andreu Mas-Colell presentaran demà Tributs de Catalunya, que farà treballar de manera conjunta les diputacions, els registradors de la propietat i l’ATC. L’objectiu serà centrar-se en els tributs catalans i tenir-ho tot a punt per començar a recollir dades dels contribuents abans de l’estiu. El PP i el govern central, tancats a qualsevol negociació sobre aquests tema -que sí que té la complicitat dels defensors de la tercera via-, ja li han declarat la guerra.

stats