Efímers Tema del dia 20/09/2013

L'Estat acusa el Govern d'atiar la hispanofòbia

Fernández Díaz retreu als partits catalans que no condemnin atacs a seus del PP

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va acusar ahir les institucions catalanes d'atiar la hispanofòbia. El ministre compareixia en seu parlamentària per donar explicacions sobre la irrupció violenta d'un grup d'extrema dreta a l'acte de celebració de la Diada a la seu madrilenya de la Generalitat, però el debat va acabar centrat en la situació política catalana i sobre qui són realment les víctimes i els botxins de la violència ideològica. Fernández Díaz, diputat del PP per Barcelona, no es va estar de dir que l'incident al Centre Cultural Blanquerna ha servit perquè pugui denunciar les agressions que pateix el seu partit a Catalunya -31 el 2013- sense que el Parlament ho condemni ni cap formació es mostri solidària.

El ministre va començar la seva compareixença -com havia fet el dia abans en el ple- posant al mateix sac els que cremen banderes i els que van atacar el Centre Cultural Blanquerna i insinuant que el govern català n'era responsable. "Ni per acció ni per omissió els que som aquí hem de facilitar que els radicals, de qualsevol símbol ideològic o en qualsevol lloc d'Espanya, amb les seves actuacions, incubin l'ou de la serp", va afirmar.

El diputat d'ERC Joan Tardà, en la rèplica, va suplicar al ministre que aturés la catalanofòbia perquè "està a les seves mans". Va ser el peu perquè Fernández Díaz acabés de dir el que havia insinuat minuts abans. El ministre va afirmar que hi estava totalment d'acord, però amb el matís que s'han de frenar "totes les fòbies, també la hispanofòbia que alguns estan fomentant de manera especial en aquests moments". "Que hi hagi radicals a Espanya o a Catalunya forma part de la naturalesa humana, però a tots els responsables polítics se'ls ha d'exigir un plus de responsabilitat", va etzibar.

Fernández Díaz va aclarir que es referia a les manifestacions que va fer el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el dia previ a la Diada, en les quals va qualificar Espanya d'"anomalia històrica", i que després l'Ajuntament de Barcelona, "com si fos el nou Torquemada", va impedir gravar la sèrie de TVE Isabel a la Sala del Tinell, de propietat municipal. Aquests "tics autoritaris i antidemocràtics no són exclusius de res ni de ningú", va afirmar.

46 grups identificats

El ministre es mostrava molest pel fet que l'oposició li exigís més contundència contra l'extrema dreta i li retragués que hi havia hagut falta de previsió al Centre Cultural Blanquerna per la Diada. Per demostrar que té la situació controlada, va explicar que la policia té 46 grups d'extrema dreta identificats i que aquest any hi ha hagut ja 74 detencions.

stats