Efímers Tema del dia 28/04/2012

L'atur creix 680 persones al dia

L'atur va créixer a Catalunya a un ritme de 680 persones al dia el primer trimestre i la taxa s'enfila fins al 22%. En total, hi ha 836.900 persones sense feina i més d'una quarta part ja no reben cap subsidi.

Elena Freixa
3 min
L'atur creix en 680 persones al dia

BARCELONA.Les dades de l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre de l'any mostren la recaiguda de l'economia catalana i espanyola i els seus efectes especialment crus en el mercat de treball. La reforma laboral aprovada pel govern espanyol, com ja va preveure el mateix PP, no atura la destrucció de llocs de treball a curt termini. Espanya va registrar 5.639.500 aturats entre el gener i el març, 365.900 més que en el trimestre anterior, i la taxa ja se situa en el 24,44%. L'Estat s'encamina cap als temuts sis milions d'aturats si res no canvia i el govern ja compta que la taxa arribarà al 25% aquest any. L'any que ve la millora només seria de dues dècimes.

En comparació amb l'any passat, la situació és pitjor. La destrucció de llocs de treball va ser més intensa -61.500 nous aturats respecte als 40.900 del primer trimestre del 2011-, amb l'afegit que el mercat de treball porta cada cop més persones a esgotar la prestació o el subsidi. A Catalunya hi ha 240.000 persones en aquesta situació, segons el Govern, i les famílies amb tots els membres a l'atur són 243.900. En termes estatals, hi ha 1.728.400 llars en què tots els membres actius estan sense feina. "Les dades són especialment negatives", va subratllar ahir la secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sànchez, que va considerar precipitat vincular la situació a la reforma laboral.

Enmig d'aquest entorn hi ha una dada positiva, que és l'increment dels autònoms l'últim trimestre. Es van registrar 46.300 treballadors més per compte propi, un 1,56% més que el trimestre anterior.

Sense fons per combatre l'atur

La secretària d'Ocupació va dirigir ahir les paraules més dures contra el govern espanyol i la retallada de recursos que preveu perquè les comunitats autònomes puguin desplegar aquest any les polítiques de foment de l'ocupació. "És un greuge per al desenvolupament legítim de les nostres competències i afecta el futur professional dels aturats catalans", va avisar Sànchez.

El càlcul de la Generalitat és que arribin de Madrid 198 milions d'euros per a les anomenades polítiques actives d'ocupació , un 56% menys que durant el 2011. El 80% dels recursos els reben finalment les entitats col·laboradores dels serveis públics d'ocupació com els organismes municipals i entitats públiques i privades, amb ànim de lucre o sense, que desenvolupen programes d'orientació i reciclatge als aturats. Aquestes entitats, va avisar Sànchez, són les que en sortiran més malparades. En algunes partides, la disminució de recursos supera el 80% i deixa en risc la continuïtat de les entitats. És el cas de la partida per a discapacitats, que no arribarà ni a cobrir el 50% del salari mínim dels treballadors que ara mateix s'ocupen en centres especials de treball.

El pla català perd volada

La retallada en recursos per fer polítiques d'ocupació desinfla els objectius del Govern, que fa dos mesos va pactar amb els agents socials el nou pla de polítiques actives. Malgrat que no es renuncia a la filosofia, no es podrà arribar a tanta gent com es preveia, va reconèixer Sànchez. "Farem una mica menys de la meitat del previst, intentant optimitzar recursos", va afegir. Es primaran els programes destinats a col·lectius amb més dificultats per ocupar-se, especialment als joves.

El pecat capital que comet Madrid amb els pressupostos és, segons el Govern, apostar per la via de la bonificació als contractes per remuntar el mercat de treball. "És el contrari del que s'està promovent a tots els països europeus als quals ens volem assemblar", va advertir la secretària d'Ocupació. Va defensar que el model català basat en les polítiques d'ocupació, els itineraris personalitzats a aturats i l'orientació és el que la Comissió Europea ha avalat.

Els sindicats van destacar ahir que la destrucció d'ocupació del primer trimestre és una mostra més que la reforma de Rajoy no serveix i van instar el govern espanyol a acabar amb aquesta política "d'autodestrucció". Les patronals CEOE i Cepyme van animar les empreses a seguir ajustant internament (per la via de la rebaixa salarial o revisió d'altres aspectes) per evitar més acomiadaments.

stats