Campanya de prevenció del 2012
Efímers Tema del dia 06/06/2012

L'escenari: un hivern fred, sec i amb fortes gelades

1 min
L'incendi del març a Santa Cristina d'Aro.

Tres incendis al Pirineu

Les baixes temperatures i les gelades de principis de febrer van deixar la vegetació morta, cosa que va multiplicar exponencialment el risc d'incendi. A principis de març es van iniciar, quasi simultàniament, tres focs al Pirineu lleidatà: a Gerri de la Sal (Baix Pallars), que va cremar 336 hectàrees; al Pont de Suert (Alta Ribagorça), que va cremar 228 hectàrees, i a les Valls de Valira (Alt Urgell), 121 hectàrees. Els experts van alertar que, a causa de l'estat de la vegetació, qualsevol espurna podia ser perillosa.

Foc a Santa Cristina d'Aro

Mentre cremaven els tres incendis al Pirineu lleidatà, es va declarar un quart foc, aquest cop al Baix Empordà, a Santa Cristina d'Aro, que va cremar 369 hectàrees. L'avanç de les flames el va convertir en l'incendi més important del 2012 fins a aquell moment. En aquest cas es tractava d'una zona molt transitada, per la qual cosa, tenint en compte l'estat de la vegetació, qualsevol acció humana -com llançar una burilla o una petita obra a peu de carretera- en podria haver estat el detonant.

Rasquera, una advertència

L'incendi de Rasquera, a la Ribera d'Ebre, a mitjans de maig, va cremar 2.786 hectàrees, i es va convertir en un dels focs més importants de la dècada. Ja en aquell moment, el conseller d'Interior, Felip Puig, va alertar que podia ser un avís de l'estiu perillós que ens espera. El foc va obligar els bombers a treballar manualment en algunes zones on no era possible accedir amb vehicles. La majoria d'hectàrees calcinades van ser de matolls, pastures i cultius, tot i que també es van cremar 300 hectàrees de bosc.

stats