Dossier 26/09/2012

L'opinió dels analistes sobre la convocatòria d'eleccions d'Artur Mas

2 min

L'opinió dels analistes

  1. Quina opinió li mereix el discurs del president de la Generalitat, Artur Mas, per obrir el debat de política general al Parlament?
  2. Que les eleccions del 25-N s'hagin plantejat en clau plebiscitària deixa marge per al debat més enllà de l'eix nacional?

Salvador Cardús (sociòleg)

  1. "Ha estat un discurs brillant, amb els elements de decisió política que esperàvem molta gent fa anys. M'ha impressionat. Estava segur que avançaria en la bona direcció, però no que ho fes tan ràpid"
  2. "Hi ha qui voldrà introduir-hi elements de debat social per mirar d'arreplegar algun vot. I també hi haurà qui voldrà introduir-hi elements de confrontació, però han de tenir clar que se'ls acabarà girant en contra"

Esther Giménez-Salinas (rectora de la URL)

  1. "En termes universitaris diríem que el president Mas ha estudiat l'assignatura i ara s'examinarà amb la lliçó apresa. Però no n'hi ha prou amb un aprovat; necessitarà, com a mínim, un notable"
  2. "Aquestes eleccions es plantegen com un plebiscit de la qüestió nacional. Les altres qüestions quedaran en segon pla. Però la pobresa, l'atur i l'educació mai no haurien de caure en l'oblit"

Josep Oliver (catedràtic d'economia aplicada a la UAB)

  1. "Després de la negativa de Rajoy al pacte fiscal, el pas següent és el que va fer convocant eleccions i deixant per al poble de Catalunya la decisió del ritme i el nivell de sobirania"
  2. "És evident que amb els esdeveniments de les últimes setmanes, el gruix del debat electoral girarà entorn de l'eix nacional. Al capdavall, són uns comicis de caràcter referendari"

Gemma Calvet (advocada)

  1. "Mas ha fet un discurs de líder amb carisma. És històric en la mesura que al Parlament s'ha compromès amb l'exercici del dret a l'autodeterminació. És una fórmula de compromís gens eufemística"
  2. "Crec que en la campanya electoral no només s'ha de debatre en clau nacional. Els partits han d'avançar les seves propostes més enllà. L'eix nacional no pot invalidar el debat sobre el model de país"

Jordi Muñoz (politòleg)

  1. "L'aposta per l'exercici de l'autodeterminació és una bona resposta a les demandes del carrer que espero que es concreti. Sobre la gestió del Govern m'ha semblat poc convincent i autocomplaent"
  2. "Mediàticament serà difícil. Depèn del calendari: si es planteja una consulta a curt termini, el debat serà aquest. Però si l'horitzó temporal és més llarg, caldrà parlar també d'altres coses"
stats