DRET A DECIDIR, LES RAONS DEL NO
Efímers Tema del dia 28/01/2014

Margallo haurà d'explicar el seu informe al Congrés

El ministre, obert a debatre l'argumentari en comissió al febrer

i
Joan Rusiñol
3 min

Barcelona"És un document amb molta literatura del mateix ministre. De collita pròpia". Els que coneixen de prop el responsable d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, no en tenen cap dubte. L'argumentari difós ahir per l'ARA respon a una forta preocupació del cap de la diplomàcia pel procés català. Davant l'aparició del text que el govern de Mariano Rajoy ha distribuït als seus ambaixadors per mirar de neutralitzar les raons del sobiranisme, el ministeri va optar ahir pel silenci en públic. No obstant, Margallo -que aquesta setmana és a Etiòpia- en donarà explicacions ben aviat, previsiblement a principis de febrer, al Congrés de Diputats. Segons va indicar a aquest diari un dels seus portaveus, ho farà a petició pròpia per informar de l'últim Consell d'Afers Estrangers de la UE, però també "disposat" a explicar-se pel seu polèmic argumentari i "obert" a respondre a les preguntes dels grups polítics. ERC ja va registrar una petició en aquest sentit.

Les 194 pàgines que es van donar a conèixer ahir confirmen que ell s'ha convertit en la veu més activa en aquest debat dins de l'executiu espanyol. La pròxima compareixença a la comissió d'exteriors, que presideix el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ho tornarà a visualitzar. Fonts parlamentàries expliquen que el ministre va ser un dels primers a admetre sense embuts la importància que tindria en aquesta legislatura el debat territorial. De fet, després de la Via Catalana, va trencar l'estratègia que havia marcat la direcció del seu partit -que consistia a minimitzar-ne l'impacte internacional- per reconèixer-ne l'"èxit" i demanar una reflexió.

Des de fa mesos també s'ha dedicat a posar personalment per escrit el seu punt de vista i explicar-lo obertament als contrincants polítics. Presumeix sovint de mantenir els canals de diàleg oberts amb el president de la Generalitat, Artur Mas, malgrat que -com a mínim de manera oficial- la relació entre els dos governs sigui molt tensa. La convenció dels populars de l'últim cap de setmana a Barcelona, en què van oficialitzar el no a la consulta, ha allunyat encara més les posicions. En aquest escenari, a poc a poc s'ha anat convertint en un mena de ministre dels afers interiors, una situació que no passa desapercebuda ni dins ni fora de les files conservadores.

Tot i ser l'ariet més dur contra la reivindicació catalana, l'oposició coincideix a situar Margallo com a representant del sector governamental que aposta perquè Madrid faci algun gest per provar de seduir els catalans i desactivar part de l'independentisme. Reivindicant el seu pas per la UCD, ferm defensor de la Transició, és partidari d'aprofitar la negociació del nou model de finançament autonòmic per reconduir les relacions amb Catalunya. De fet, alguns partits catalans esperaven alguna picada d'ullet en aquesta línia durant el discurs del president espanyol, dissabte passat. No va ser així i Rajoy va acabar fent un discurs sense concessions. Paradoxalment, ahir dos dels màxims representants de l'ala més dretana del PP, Aleix Vidal-Quadras i Jaime Mayor Oreja, van certificar el distanciament amb Rajoy. La pressió de les enquestes per a les europees s'intensifica.

Contundència declarativa

La distensió -amb fortes limitacions- que defensa de portes endins Margallo contrasta amb l'abrandament que practica de portes enfora. A Madrid algunes veus ja li retreuen en privat que amb aquesta actitud està ajudant a "internacionalitzar" el procés. El document enviat al cos diplomàtic n'és una mostra. El ministeri és conscient que Catalunya és a l'agenda europea, sobretot després que els partits favorables al dret a decidir pactessin data i pregunta de la consulta.

Lluny d'intentar minimitzar el tema, el seu departament ha decidit alçar el to perquè les cancelleries els facin costat. Fonts parlamentàries de CiU creuen, però, que no se n'està sortint, que els ambaixadors acreditats a l'estat espanyol s'ho miren amb neutralitat, un fet que atribueixen a una forta "improvisació" en el si de l'executiu del PP. Al Congrés ben aviat es veurà si la doctrina Margallo es manté en peu. ERC, que va demanar les explicacions en seu parlamentària, va reiterar ahir que és plena de "falsedats, manipulacions i mitges veritats".

La FAES reclama rebatre els arguments del sobiranisme

L'últim número de la revista Cuadernos de Pensamiento Político, que publica la FAES -sigles que corresponen a la Fundación de Análisis y Estudios Sociales, el laboratori d'idees que presideix José María Aznar-, reclama "practicar la confrontació democràtica" per combatre d'aquesta manera "les fal·làcies del nacionalisme" en el procés engegat a Catalunya. L'article, titulat La unidad nacional y los riesgos del independentismo catalán, el firma el veterà diplomàtic Javier Rupérez. Hi diu que, així com "no hi ha marxa enrere en la lluita per la independència, no pot haver-n'hi en la defensa de la nació espanyola". Per això, fa una defensa encesa de la Transició i de la Constitució. En el mateix número, la FAES també reflexiona sobre la situació al País Basc i el relat post-ETA. S'hi inclou un discurs que Aznar va fer a Sant Sebastià en què aposta per una "gran política nacional basada en els principis constitucionals".

stats