DRET A DECIDIR, LA RESPOSTA

Mas evita donar per perduda la batalla jurídica

Acusa Rajoy d’anar contra la voluntat catalana i espera que el TC dictamini a favor de la Generalitat

La suspensió que el Tribunal Constitucional (TC) va emetre ahir sobre la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N ja s’esperava al Palau de la Generalitat. No hi havia cap escletxa i el missatge de Mariano Rajoy al migdia va ser ben clar. En tot cas, va sorprendre la “velocitat supersònica” -en paraules d’Artur Mas- del procés que han seguit les institucions de l’Estat per tombar la consulta. Quin camí seguirà ara el president de la Generalitat? En les entrevistes que ha concedit durant els dies posteriors a la signatura del decret s’ha refermat en la voluntat de mantenir els passos cap a la consulta per tenir-ho tot a punt el 9-N en cas que el TC aixequi la suspensió cautelar de la consulta. En la presentació del Llibre blanc de la transició nacional celebrada ahir a Palau, Mas va evitar donar per perduda la batalla jurídica amb l’Estat.

“Manifesto l’esperança que l’alt tribunal llegeixi la llei i entengui que entre tots hem fet esforços per ajustar-nos a la legalitat constitucional i estatutària”, va defensar el líder de CiU -acompanyat per Carles Viver i Pi-Sunyer i Núria Bosch, president i vicepresidenta del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN)-, que va carregar contra el paper que està protagonitzant el TC. No es va estar de recordar que el president de l’organisme, Francisco Pérez de los Cobos, ha sigut militant del PP, i va demanar que actuï com a “àrbitre de tots”.

El dit assenyala Rajoy

Mas, tot i mostrar-se dur amb el TC, va voler deixar clar en bona part del seu discurs que la responsabilitat directa de la decisió del Constitucional recau en Rajoy. “La iniciativa de suspendre la llei de consultes i el decret de convocatòria és del govern espanyol, que la pot exercir o no. Per tant, és l’executiu de l’Estat qui obstaculitza la llei catalana”, va sostenir el president, que durant mesos ha demanat al líder del PP que “tolerés” la consulta. La possibilitat remota que això es produís es va acabar d’esvair ahir al migdia.

Un cop constatat el cop de porta -no és el primer: el Congrés de Diputats ja va barrar el pas a la consulta acordada el 8 d’abril-, Mas va acusar el govern Rajoy de ser “clarament hostil” amb Catalunya. “El que passa és que els fa por la resposta”, va apuntar Mas. Des dels últims dies, el president insisteix que necessita una “resposta ràpida” sobre el posicionament de la ciutadania sobre el futur polític del país. Per això assegura sempre que pot que el Govern està “preparat” per a una consulta que no té “vinculació jurídica” i que no equival a la proclamació de la independència. “Es tracta de conèixer l’opinió abans de decidir”, va defensar ahir Mas. L’Estat, però, entén que el 9-N és un referèndum “il·legal” encobert.

La presentació del Llibre blanc de la transició nacional és el tercer pas concret cap a la consulta que fa el Govern des de dissabte. Fa tres dies que es va signar el decret, diumenge la vicepresidenta Joana Ortega va presentar la infraestructura de la consulta i ahir a la tarda es va fer públic el document que recopila els 18 informes elaborats pel CATN. “És una feina d’alta qualitat tècnica”, va jutjar Mas, i Carles Viver i Pi-Sunyer es va encarregar de defensar la importància d’un llibre com aquest a gairebé un mes de la consulta. “Esperem que pugui contribuir a la tasca de donar als ciutadans catalans la informació necessària per exercir del dret a vot”, va argumentar el president del Consell Assessor, que va considerar que les estructures d’estat ara ja són “imprescindibles”.

Ara toca la cimera

El president reunirà avui els seus consellers i en sortiran les primeres decisions sobre la suspensió del Constitucional. Mas va prometre en seu parlamentària que, un cop el TC es pronunciés, consensuaria els passos a seguir amb els partits pro consulta. Segons fonts de CiU consultades, aquesta cita se celebrarà al llarg d’aquesta setmana, a tot estirar. Una de les obsessions de Palau és que no es trenqui la unitat un cop el xoc amb l’Estat ja és aquí.

Més continguts de

El + vist

El + comentat