L'11-S, LA MOBILITZACIÓ
Dossier 29/08/2012

Mas no serà a la marxa de la Diada però la vol massiva

Enigma resolt. El president de la Generalitat, Artur Mas, no serà a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre. Els consellers del seu gabinet podran (si volen) anar-hi a títol personal.

Oriol March
3 min
TORNADA A LA FEINA Artur Mas, amb la vicepresidenta, Joana Ortega, al costat, va presidir el primer consell executiu posterior  A les vacances.

BARCELONA.El Govern va tancar ahir amb un punt i seguit el debat sobre la seva presència a la manifestació independentista de la tarda de l'Onze de Setembre. Punt perquè es va confirmar que el president Artur Mas no hi serà, i seguit perquè els consellers poden anar a la marxa promoguda per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) "a títol personal". Irene Rigau -Educació-, Josep Lluís Cleries -Benestar-, Francesc X. Mena -Empresa-, Lluís Recoder -Territori- i Ferran Mascarell -Cultura i provinent del PSC- hi seran. El joc d'equilibris de Mas ha començat: el partit que lidera, CDC, s'abocarà en la manifestació. Unió no ho farà però el Govern demana que hi vagi "com més gent millor".

La decisió de l'executiu sobre la marxa no s'ha pres de manera col·legiada, tal com s'havia assegurat en un primer moment. Cadascú triarà què fer, igual que va passar amb la consulta independentista del 10 d'abril de l'any passat. Amb l'única diferència que, aleshores, Mas sí que va participar-hi. Va votar sense càmeres i, segons va explicar, a títol personal. Aquest cop, seguint les paraules del portaveu, Francesc Homs, limitarà el seu paper als actes institucionals del matí de la Diada. "I a la tarda el protagonisme el prendrà la societat civil", va voler insistir Homs, que no va confirmar si ell mateix seria a la marxa.

El protagonisme de la societat civil, però, anirà acompanyat del dels partits, que tindran blocs i lemes propis si ho volen. Entre ells hi haurà CDC, que es "bolcarà", en paraules del seu secretari general, Oriol Pujol, en la concentració independentista. Asseguren a la seu de Convergència que el lema de l'ANC - Catalunya, proper estat d'Europa - s'adiu perfectament amb el full de ruta ideològic que va sortir del congrés del partit, celebrat aquest mes de març, i que això els porta a participar-hi de manera massiva. En el comunicat que hi convocava, CDC definia la marxa com a "popular" i amb l'objectiu de la "defensa del país".

"Activarem tots els ressorts perquè la manifestació sigui un èxit i apel·li a la llibertat de Catalunya", va explicar Oriol Pujol. La delegació convergent estarà encapçalada per ell mateix, l'expresident Jordi Pujol, Xavier Trias -alcalde de Barcelona- i Josep Rull -secretari d'organització-. Ja es preparen autobusos al territori per la marxa.

"Cremar un cartutx"

Fonts del partit preveuen una assistència massiva d'alcaldes i diputats, alguns dels quals lamentaven ahir en privat la decisió de Mas de no acompanyar-los. D'altres, mirant al futur, asseguraven que la decisió era la bona perquè "no és bo cremar tan d'hora el cartutx del president". "Mas ha de sortir a liderar el país al carrer quan el PP digui no al pacte fiscal", argumentaven.

Al Govern també hi havia partidaris que el president liderés la marxa. Felip Puig -que com a conseller d'Interior i responsable de la seguretat de la Diada no hi podrà ser- va dir fa deu dies que Mas sempre havia estat a les manifestacions transcendents i que "aquesta n'era una". Més d'un renec es va sentir a Palau, perquè a partir d'aleshores el debat polític només s'ha centrat en si Mas participaria o no en la marxa. Al còctel de l'estiu s'hi va afegir la tensió entre CDC i Unió per la presència a la manifestació, que finalment s'ha saldat amb l'absència del president i la llibertat dels consellers per assistir-hi.

Al consell executiu d'ahir s'hi asseien ferms partidaris de la marxa -Puig, Rigau, Cleries, Recoder, Mascarell- i d'altres, com Josep Maria Pelegrí, titular d'Agricultura i secretari general d'Unió, que considera que "els partits i les institucions no s'han d'adherir a la marxa". Els democristians decidiran demà el grau d'implicació en la manifestació, que es preveu testimonial i reduït a presències individuals.

Però el Govern ahir no va valorar les tensions entre CDC -que no subscriurà el manifest de l'ANC elaborat per a la Diada- i Unió. El seu únic propòsit és que la manifestació sigui un gran èxit perquè "si la marxa és massiva ajudarà l'executiu a negociar el pacte fiscal", segons va explicar Homs. Aquest és el joc d'equilibris de Mas: esperar que la manifestació sigui un èxit -gràcies, en part, al partit que ell presideix- tot i que el seu leitmotiv deixa molt enrere el pacte fiscal. El gran objectiu de la legislatura.

stats