CRISI, RESPOSTA EUROPEA
Dossier 18/08/2012

Merkel, un curs polític farcit de paranys

La cancellera alemanya, Angela Merkel, afronta unes setmanes carregades de cites transcendents per salvar l'euro. Dins del seu país ha de convèncer la coalició i l'oposició que va pel bon camí.

Isaac Lluch
3 min
DE VACANCES  La cancellera Merkel  va assistir al juliol, en plenes vacances, al Festival Bayreuth, dedicat a Richard Wagner.

BERLÍNPoques coses se saben de la vida privada d'Angela Merkel. Ella mateixa tot just ha admès que el que més la relaxa fora de la seva atapeïda agenda és fer excursions a peu, cuinar i riure. Bé que ha xalat amb concerts de Wagner a Bayreuth i de Mozart a Salzburg, bé que ha passat hores a la cuina de la seva casa de camp a l'est de Berlín i bé que ha fet llargues caminades en el seu refugi habitual del Tirol italià.

Acabades, però, les seves excursions per cims alts, la cancellera alemanya té ara irònicament davant seu una muntanya de problemes a poc més d'un any de les eleccions legislatives del seu país. Encarant una tardor que promet ser políticament molt calenta, Merkel no pot prorrogar més decisions importants que ha intentat evitar fins ara, i que comprenen el rescat europeu, els matrimonis homosexuals a Alemanya o el canvi de política energètica.

El temps assetja, però Merkel ha de calcular molt bé també en clau interna els seus passos, perquè alguns crítics de les seves pròpies files cristianodemòcrates (CDU) dubten d'una victòria seva a les urnes el 2013 i lamenten que no hi hagi cap alternativa de discurs al que marca la cancellera. Però que no hi hagi cap debat al seu propi partit ni cap polític de pes que li planti cara no significa que Merkel ho tingui tot sota control a la seva coalició de govern amb liberals (FDP) i socialcristians bavaresos (USC). De reptes, en tornar de vacances, no n'hi falten, a la cancellera.

El rescat europeu

El Tribunal Constitucional alemany es pronunciarà el 12 de setembre sobre la compatibilitat del pacte fiscal i el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) amb les lleis alemanyes. A mitjans de setembre Alemanya, com els altres països europeus, atendrà l'informe de la troica sobre el programa econòmic del nou govern grec. Berlín, en tot cas, es reserva el dret de bloquejar futurs préstecs. L'aliat de Merkel i ministre de Finances de Baviera, Markus Söder, ja ha avançat que vol "donar una lliçó" a Atenes, i el vicecanceller i ministre alemany d'Economia, Philipp Rösler, ja ha admès que no l'espanta l'eventual caiguda de Grècia. La crisi de la moneda comuna arriba ara a la fase decisiva. Merkel rebrà els seus homòlegs francès, François Hollande, i grec, Andonis Samaràs, consecutivament, dijous i divendres que ve, i també té una visita programada a Madrid.

Pols de l'oposició

¿Es dóna més crèdit a Grècia o se la deixa sortir de l'euro? ¿S'accepten els eurobons o la intervenció més directa del Banc Central Europeu? ¿Se cedeix més sobirania nacional a Brussel·les? Tot són decisions confrontades que Merkel ha de presentar amb cura a la seva coalició de govern i, encara, a l'oposició, ja que la cancellera depèn dels vots dels socialdemòcrates (SPD) per aprovar al Bundestag (la cambra baixa) les ajudes estructurals sobre Europa. Així ha estat, per exemple, en la votació sobre el pacte fiscal o els ajuts a Grècia i a la banca espanyola. L'SPD pot forçar la cancellera, a canvi, a fer algunes altres concessions.

Populisme a la coalició

Plantejar un tercer paquet de rescat per a Grècia seria políticament nefast per a Merkel. Els propis crítics interns, ja prou esvalotats, se li tirarien a la jugular. El liberal Rösler ha hagut de cridar l'atenció públicament a diversos líders de la USC "per haver posat en joc la reputació" del govern.

La cancellera s'està acostumant a escoltar declaracions populistes tant dels liberals de l'FDP, que a les enquestes estan per sota del 5% que els donaria representació parlamentària, com de la USC bavaresa, nerviosa perquè en les eleccions regionals de l'any que ve pot perdre, per primer cop, el seu domini a les urnes. Al juliol el primer ministre bavarès, Horst Seehofer, ja va amenaçar de trencar la coalició federal per la política europea de Merkel.

Canvi energètic

Fulminat per Merkel l'anterior ministre de Medi Ambient, Norbert Röttgen, el nou titular d'aquesta cartera, Peter Altmaier, ha de fer front a la polèmica transició cap a les energies renovables. Les discussions sobre l'ampliació de les xarxes, la limitació de subvencions i la promoció d'ecoenergies o el preu de l'electricitat preocupen la societat alemanya i poden esquitxar Merkel.

Matrimonis gais

Al costat de l'FDP, 13 diputats de la CDU i la USC volen equiparar els beneficis fiscals de les parelles homosexuals amb els de les heterosexuals. Aquest és un camp que fins ara no existia en el món de Merkel ni en el de diversos ministres més conservadors del seu gabinet, que s'hi han pronunciat en contra.

stats