Efímers Tema del dia 12/09/2013

Oliveres: "Encerclar La Caixa enriqueix la Via Catalana"

Més de 4.000 persones se sumen a la protesta contra el poder financer

i
Joan Serra
2 min

Barcelona.Icona del poder financer a Catalunya, les torres negres de La Caixa ja havien estat objectiu de les protestes del 15-M, quan els indignats buscaven símbols que retratessin la culpabilitat de la crisi, i ahir van tornar a esdevenir l'escenari de la mobilització de Procés Constituent. Els ciutadans adherits al moviment reformador que encapçalen la monja benedictina Teresa Forcades -absent per compromisos acadèmics- i l'economista i activista social Arcadi Oliveres van transmetre, a la Diagonal de Barcelona, que la independència no té una sola cara. Més de 4.000 persones inscrites a Encerclem La Caixa van visualitzar que, per una part de l'activisme, el dret a decidir inclou repensar el model de país. Fer visible el component social en una Diada històrica ha estat l'obsessió dels impulsors de Procés Constituent, decidits a dibuixar una cadena paral·lela a la Via Catalana, aliens als comentaris crítics.

Fa només cinc mesos que va emprendre el viatge i el projecte liderat per Forcades i Oliveres acumula 43.000 adhesions. Ahir els promotors van voler subratllar que drets nacionals i socials van agafats de la mà, que és tan important reclamar la independència com repensar les polítiques d'austeritat. I la nova república catalana que imaginen implica gairebé començar de zero, com van expressar en els discursos, amb més i menys fortuna. "Encerclar La Caixa enriqueix la Via Catalana. La independència ha de ser una reivindicació amb contingut", va afirmar Oliveres a l'ARA, mentre activistes antiretallades a l'escola, la sanitat o la justícia articulaven consignes. Des d'Alemanya, Forcades havia enviat una carta: "Volem un país sense privilegiats, en què disminueixi la distància entre rics i pobres".

Estelades i crits contra la banca

Els crits de "Culpables" i "No pagarem la seva crisi", en referència al paper de la banca, es van mesclar amb Els segadors i les estelades, un poti-poti de discurs anticapitalista i simbolisme nacional que va culminar a les 17.14 hores, quan Procés Constituent va anunciar que havia completat amb èxit l'encerclament dels edificis negres. També enllaçada a la cadena, Dolors Camats, coordinadora nacional d'ICV, va recordar que el país "vol decidir sobre tot, no només sobre la relació amb l'estat espanyol". L'acompanyava Joan Herrera, que com David Fernández (CUP) també van ser a l'acte reivindicatiu de la Diagonal. Però ahir el protagonisme era per a ciutadans com Lluïsa Ballesteros, Maria Pichel i Dolors Griera, que defensen una escola pública de qualitat i sense retallades. "Molta gent es penja l'estelada com la samarreta del Barça, sense arguments", lamentaven.

stats