Rajoy es mostra implacable: "La consulta no es farà"

PP i PSOE acorden negar en bloc el dret a decidir dels catalans per transmetre unitat

Ni pactada, ni amb matisos, ni de cap manera. La consulta sobiranista del 9 de novembre no se celebrarà. El president espanyol, Mariano Rajoy, sense sortir d'un guió que podia tenir escrit des de fa mesos, va llegir ahir una declaració institucional per aniquilar qualsevol brot d'esperança sobre un referèndum autoritzat. I ho va fer amb un to visiblement irritat davant les preguntes dels periodistes.

Rajoy, en roda de premsa, al costat del president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, va tancar la porta a qualsevol mena de diàleg per decidir el futur dels catalans: "El govern que presideixo no pot ni autoritzar ni negociar una cosa que és propietat de tots els espanyols". Ell, tal com manté d'ençà que va començar el procés sobiranista, considera que preguntar als catalans pel seu futur és "radicalment" inconstitucional perquè "xoca frontalment amb el fonament de la carta magna, que és la indissoluble unitat de la nació espanyola".

¿Com pensa garantir Rajoy que "la consulta no es farà"? La Moncloa segueix mantenint el misteri. L'excusa per no mostrar les cartes és que encara no s'ha fet cap pas irreversible i que, tot i que ahir hi va haver un gran pacte polític, no s'ha traduït encara en cap fet i, com recorden fonts legislatives, el govern central no pot posar la seva maquinària en marxa si la Generalitat no ha comès cap il·legalitat ni ha pres cap decisió impugnable davant el Tribunal Constitucional.

En tot cas, Rajoy, conscient que la proposta sobiranista pot arribar al Congrés a través d'una proposta de la majoria del Parlament, es vanagloriava ahir d'anar de bracet del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. "La meva coincidència amb ell és total", va reblar. L'afirmació no era casual: els dos màxims dirigents polítics de l'Estat havien pactat el full de ruta a seguir si es produïa l'acord sobre la data i la pregunta. No van consensuar la lletra petita dels seus discursos, però sí l'essència del missatge, que no és cap altre que deixar clar que no es produirà la consulta perquè la sobirania espanyola no es pot trossejar.

Tots contra Mas

Els dos dirigents no van dubtar a posar el president de la Generalitat en el blanc de tots els seus atacs. Rubalcaba el va acusar directament de portar Catalunya "a un carreró sense sortida". En canvi, Rajoy va fer servir un to amenaçador per apel·lar a la "responsabilitat" de Mas i "al seu compromís polític de no violentar les lleis", assumit quan va ser investit president. Rajoy, tot i que alguns sectors del PP l'hi demanen, no vol parlar d'escenaris hipotètics com ara anul·lar l'autonomia catalana a través de l'article 155 de la Constitució, però va deixar caure que dedicarà tots els seus esforços perquè els catalans "no es vegin perjudicats" per les decisions dels seus dirigents polítics.

Segons expliquen fonts socialistes, Rubalcaba i Rajoy fa molts mesos que estan debatent sobre la qüestió catalana i intentant calmar els ànims perquè la dreta més espanyolista no es revolti. Els contactes dels dos líders estatals no s'aturen aquí, perquè, segons expliquen les mateixes fonts, tant l'un com l'altre tenen els canals oberts amb altes instàncies del Govern que els asseguren que "no se saltaran la legalitat". Això els dóna prou tranquil·litat per no haver de plantejar cap mena de mesura dràstica. Però la temperatura política va pujar ahir diversos graus a la capital de l'Estat.

La Moncloa no vol periodistes incòmodes

La Moncloa va dinamitar ahir un acord de més de deu anys de vigència amb la premsa, cosa que dóna fe de la falta de transparència informativa del govern de Rajoy.

Era tradició que a les rodes del premsa del president espanyol amb un mandatari internacional es consensuessin dues preguntes entre els periodistes d'interès intern, i es decidia qui les feia. Ahir l'equip de comunicació governamental va trencar de manera unilateral l'acord i Rajoy va donar la paraula als mitjans més afins.

El + vist

El + comentat