AJUTS SOCIALS ELS RECURSOS
Efímers Tema del dia 12/07/2013

Retallada del 20% als discapacitats que viuen sols

Benestar aplica una reducció dràstica a la partida que facilita l'emancipació

Joan Serra
3 min

BarcelonaLes entitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual i malalties mentals -i en menys mesura les associacions que presten serveis als discapacitats físics- s'han posat les mans al cap després de confirmar que el departament de Benestar Social i Família ha aplicat una tisorada al programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar (PSALL). El programa, gestionat per la Generalitat, aporta fons per garantir l'autonomia de les persones amb discapacitat que volen i poden viure soles, en parella o amb alguna amistat, però que requereixen un suport per ser autònomes. En les subvencions que perceben les entitats per prestar aquest servei -les ajudes es concedeixen als usuaris, però les gestionen les associacions per pagar el monitor que supervisa i assisteix els discapacitats en la vida diària- s'ha produït una retallada del 20% de la partida, aplicada ja en el pagament de les quotes corresponents al maig. I la mesura, tal com ha confirmat l'ARA, s'aplicarà amb efectes retroactius, des del gener.

Les entitats proveïdores del servei, de fet, s'han trobat que en l'últim pagament s'ha confirmat la tisorada en els fons, però també una disminució addicional de la partida prevista, que s'explica per la decisió de la Generalitat d'aplicar la retroactivitat. Benestar descomptarà cada mes de la subvenció una part dels recursos de més que han percebut les entitats des del gener. Abans de la retallada, el programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar estava dotat amb 626,35 euros mensuals per usuari, una quantitat rebaixada ara fins als 500 euros.

El sector entén que la tisorada s'allunya de l'ajust materialitzat en altres serveis inclosos en la cartera de serveis socials -que, de mitjana, quantifiquen d'entre el 3,5% i 4,5%- i considera que, a la pràctica, es corre el risc de desmantellar el programa. Aquests arguments per justificar l'oposició a la retallada apareixeran en la reunió que representants de Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), la federació que agrupa les entitats que treballen en l'àmbit de la discapacitat intel·lectual, mantindran dilluns amb la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la directora general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny. Fins a 44 entitats de Dincat presten serveis en el marc del programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar i se'n beneficien un total de 650 usuaris. "Aquesta retallada es carrega la lluita per la inclusió social, perquè elimina ajudes que faciliten a aquestes persones ser autònomes", diu Rosa Cadenas, presidenta de Dincat.

Mateixos serveis, menys diners

La Federació Salut Mental Catalunya, que agrupa l'altre gran col·lectiu damnificat, el de les persones que tenen una problemàtica derivada de malaltia mental, també ha elaborat un manifest en què denuncia els estralls provocats per la reducció aplicada per Benestar. El document recorda que la retallada en la tarifa del servei provocarà que "moltes de les entitats en l'àmbit de la salut mental hagin estat treballant comptant amb uns diners que finalment seran menys que els que s'havia previst". El manifest, que també recorda que la Generalitat no ha ofert "alternatives ni flexibilitat" en l'aplicació de la mesura, insisteix en la "greu repercussió que pot tenir a curt termini" aquesta reducció de les subvencions. "Ens demanen que continuem fent el mateix servei, però amb un 20% menys de subvenció", comenta Begonya Soler, de l'Associació Alba de Tàrrega, que atén una desena de beneficiaris.

Les entitats federades a Salut Mental Catalunya també lamenten en el seu comunicat la restricció en l'accés a les subvencions de nous beneficiaris, que han de disposar de la valoració de dependència per poder rebre l'ajut del programa. El 2012, de fet, no hi va haver convocatòria per incorporar nous beneficiaris. Portaveus de la conselleria de Benestar van recordar ahir que aquesta partida està vinculada a la disponibilitat pressupostària, però que el Govern ha fet un "gran esforç" per obrir la convocatòria aquest 2013. Els mateixos portaveus van indicar a l'ARA que la retallada s'aplica per poder facilitar l'entrada de nous beneficiaris al sistema.

Dincat, però, denuncia que amb la retallada materialitzada per Benestar es posa en risc la continuïtat del servei. "El programa té unes partides justes, que ara queden molt tocades", apunta Cadenas. La presidenta de les entitats que atenen discapacitats intel·lectuals subratlla que el programa per facilitar l'autonomia d'aquests usuaris és "molt més barat" per a l'administració que desplegar serveis de llar-residència o qualsevol altre servei assistencial.

Defensa del model d'autonomia

Per facilitar que les persones discapacitades puguin viure emancipades, els monitors de les entitats presten el servei de suport en activitats domèstiques. Els educadors assisteixen els beneficiaris en els aspectes de vida a la llar, les gestions administratives, la feina i l'oci. El sector defensa els beneficis del programa i recorda que evoluciona el concepte de dependència per imposar el d'autonomia, que és precisament l'objectiu que persegueix el Govern amb el projecte d'una llei catalana de l'autonomia personal, defensada per l'exconseller Josep Lluís Cleries i també per la consellera Neus Munté.

stats