JOCS D'HIVERN, SOTXI 2014

El llarg camí de set catalans per competir a Rússia

Els Jocs de Sotxi tindran presència catalana en cinc de les quinze modalitats

Un total de 88 països competiran en els XXII Jocs Olímpics d'Hivern, del 7 al 23 de febrer. La delegació més àmplia serà la dels Estats Units, amb 230 esportistes, cinc més que l'amfitrió, i nou representants per sobre del Canadà, que fa quatre anys va guanyar el medaller als Jocs que va organitzar a casa seva, a Vancouver. El 2010 el Canadà va guanyar 14 medalles d'or, de manera que va superar els alemanys i la delegació amb més metalls, els Estats Units. Només 9 de les 37 medalles dels Estats Units, però, van ser d'or. La delegació espanyola competirà amb vint esportistes, la seva delegació més àmplia en una cita hivernal, a la qual Catalunya aporta set representants, un menys que en els Jocs de Vancouver del 2010.

El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, va expressar l'orgull del Govern de tenir esportistes catalans a Sotxi, amb una bona xifra, que "manté l'evolució positiva dels últims anys", tenint en compte que a la cita olímpica de Salt Lake City del 2002 Catalunya no hi va tenir cap representant. Oscar Cruz, president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FCEH), destaca que la participació d'aquests esportistes en la cita russa és la culminació de la feina ben feta durant la temporada: "L'esforç, la il·lusió, la perseverança i la preparació són els companys de viatge que permetran als nostres representants portar cap a Catalunya els millors resultats possibles".

El calendari de Sotxi 2014 integra quinze modalitats esportives, encapçalades per l'esquí alpí, el patinatge artístic, l'hoquei gel i els salts d'esquí nòrdic. També hi ha el biatló, l'esquí de fons, el bobsleigh, el cúrling, el luge i la combinada nòrdica, així com l'snowboard, el patinatge de velocitat -en pista curta i en pista llarga-, l'skeleton i l'esquí acrobàtic. L'esport català tindrà participació en cinc d'aquestes modalitats esportives.

'Snowboard'

La sabadellenca Queralt Castellet és una de les favorites en la prova de snowboard de migtub (o halfpipe ), amb possibilitats reals d'aconseguir una medalla. La noia, de 24 anys, espera rescabalar-se de la dissort que va patir fa quatre anys al Canadà, on una lesió va impedir que disputés la final: "Vancouver em va servir molt per aprendre i millorar. Aquests últims mesos he estat entrenant-me molt dur per estar al 100% a Sotxi". Castellet, que practica aquest esport des dels sis anys, ha obtingut set podis en la Copa del Món de halfpipe i el seu millor resultat és el subcampionat al Mundial celebrat a Oslo, l'any 2012. "Arribar fins aquí [Sotxi] és una preparació de quatre anys. És un no parar de viatges, entrenaments i competicions. Afortunadament, faig el que m'agrada, ja que fent snowboard cada dia és diferent i gaudeixo de cada moment sobre la taula", va comentar la jove catalana a l'ARA. Cap esportista català ha guanyat mai cap medalla als Jocs Olímpics d'Hivern, cosa que afegeix importància als bons resultats de Castellet.

Esquí alpí i esquí de fons

El cerdà Ferran Terra, l'aranès Àlex Puente i el vallesà format a la Cerdanya Pol Carreras tenen el passaport olímpic en les disciplines d'esquí alpí. Laura Orgué competirà en esquí de fons. "El meu objectiu és millorar els resultats obtinguts a Vancouver. Em sento forta i l'experiència de viure els meus tercers Jocs m'ajudarà a concentrar-me en les competicions", va dir l'esquiadora igualadina.

Patinatge artístic i 'skeleton'

Pel que fa a les disciplines de gel, el barceloní Adrià Diaz, al costat de la seva parella de ball, la madrilenya Sara Hurtado, participarà en les proves de dansa de patinatge artístic. A les curses de skeleton, l'únic pilot olímpic de la delegació espanyola és Ander Mirambell. "Participar en uns Jocs Olímpics és el més bonic que puc somiar, sobretot quan es tracta de competir en un circuit com el de Sotxi, el més car de la història i amb les millors instal·lacions del món", va expressar el pilot de Barcelona, que ha superat un munt de problemes per dedicar-se a una disciplina esportiva que gairebé no tenia tradició a Catalunya.

Més continguts de

El + vist

El + comentat