Patronals (sense Foment) a favor del dret a decidir

Les organitzacions empresarials accepten la consulta perquè no afecta l’economia

Opinions empresarials per a tots els gustos, amb una clara tendència a acceptar el dret a decidir. Exceptuant Foment, la gran patronal catalana que aposta pel pacte fiscal, la Cambra de Comerç, patronals com la Pimec, la Cecot, la FemCat i el CCN i el Col·legi d’Economistes consideren que el debat sobiranista no provoca la fugida d’empreses, ni inseguretat jurídica.

La Cambra es manté ferma en el dret a decidir

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres, Miquel Valls, va participar en la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir del 19 de febrer, tota una declaració de principis. Valls manté que la situació política no afecta, de moment, l’economia, malgrat l’opinió contrària d’un grup de directius alemanys. De fet, el PIB català va caure l’any passat un 0,6%, la meitat que al conjunt estatal.

La Pimec es desmarca de Foment

La rivalitat amb Foment també s’ha reflectit en el debat sobiranista. El president de la Pimec, Josep González, creu en el dret a decidir i ha convocat un acte reivindicatiu per al 19 de març sota el lema “Diguem prou” en què demanarà menys impostos i més crèdit.

A la Cecot no li fa por la independència

El president de la patronal de Terrassa Cecot, Antoni Abad, ha deixat clara la seva postura contra el discurs de la por i del boicot. “Espanya té un problema de qualitat democràtica”, ha arribat a afirmar.

L’empresariat de Girona, unit en bloc

Les tres cambres de comerç gironines i les patronals FOEG (territorial de Foment), Pimec Girona i Fòrum Carlemany van comparèixer juntes el 22 de febrer per expressar la seva opinió favorable a la consulta.

FemCat: el dret a decidir sense embuts

La fundació FemCat, formada per una setantena de directius de grups com Ficosa, Comsa Emte, Bon Preu, Irestal, Applus i Hewlett Packard, i entitats com el RACC, es mostra a favor del dret a decidir. El 2010 va impulsar la candidatura de Joaquim Boixareu per disputar la presidència de Foment a Joan Rosell i va aglutinar el 24% dels vots.

El CCN exigeix la independència

El Centre Català de Negocis aglutina empresaris i economistes clarament independentistes. Fa poc ha presentat un manifest en què assegura que Espanya discrimina Catalunya.

El Col·legi d’Economistes, a favor d’un estat propi

El 53,7% dels associats al Col·legi estan a favor d’un estat propi, d’entre 1.200 consultats. El 71% dels enquestats consideren que la independència seria viable econòmicament.

El Cercle d’Economia vol reformar la Constitució

En el camí del mig s’hi situa el Cercle d’Economia, presidit pel catedràtic Antón Costas, que demana diàleg i la reforma constitucional.

El + vist

El + comentat