ENTREVISTA EL PRESIDENT RESPON

Els dubtes planen sobre l’endemà del 9-N

Les preguntes

1. Ha sigut convincent sobre el nou 9-N?

2. Encara amb garanties l’endemà del 9-N, tant en aliances com en objectius?

3. Ha fet un balanç creïble en temes econòmics i de corrupció?


Toni Soler: “Mas ha aprofitat molt bé que Rajoy vulgui impugnar el 9-N”

1. Sí, n’ha sortit reforçat, però el convenciment venia d’abans. Són les maniobres del govern de Rajoy el que ha donat fortalesa al 9-N, i li ha atorgat una etiqueta de perillositat que l’ha convertit en una cita més rellevant del que semblava, i Mas ho ha aprofitat molt bé.

2. No ha sigut clar i crec que no ho pot ser. Ningú sap exactament què passarà després del 9-N, però estic convençut que els líders polítics no han pactat cap horitzó.

3. Ell sol parlar més com a president de la Generalitat que com a president de CDC. Això li serveix per no entrar a fons en aquesta qüestió i reservar-se el paper institucional que li toca i li convé.

Núria Bosch: “Ha evitat dir les condicions per considerar-ho un plebiscit”

1. S’ha mostrat molt decidit a fer una cosa gran. Ara bé, no ha quedat tan clar si continuarà si l’Estat ho impugna. No podem deduir de les seves paraules que ho farem igualment si Madrid ho veta.

2. Ha quedat clar que, si no es pot fer el 9-N, necessitem un mandat democràtic més fort, que només es pot fer amb unes plebiscitàries. Però ha evitat dir les condicions exactes que s’han de complir per considerar-ho un plebiscit.

3. Ha parlat molt poc d’economia: era una entrevista sobre el procés. Entenc la seva postura pel que fa als casos de corrupció. Li demanaven l’opinió sobre Pujol i el que ha dit m’ha semblat correcte.

Josep Ramoneda: “No ha entomat el que significa el cas Pujol per a Convergència”

1. S’ha mogut en l’ambigüitat i en la confusió, sabent que es fan passos endavant però que són ajornaments de l’hora de la veritat. A parer meu, no ha respost de manera clara què passa si l’Estat suspèn el nou 9-N.

2. Ha deixat clar que no vol unes eleccions autonòmiques normals, sinó que si convoca uns comicis han de ser plebiscitaris. No ha definit, però, les condicions que creu que s’han de complir per considerar-los com a tals.

3. En el cas Pujol ha insistit en la conspiració i en la no-neutralitat de l’Estat derivada de la situació política, i no ha entomat el que implica el cas per a Convergència.

Ferran Sáez Mateu: “Ha mostrat les dificultats que hi ha d’ara al 9 de novembre”

1. Sí, ha sigut convincent perquè no ha volgut ser triomfalista. Ha mostrat les dificultats que hi ha d’aquí al 9-N, tampoc ha venut fum i ha estat equilibrat en els pros i contres.

2. Ha dit que no vol unes eleccions normals, no tindrien justificació. Un avançament electoral seria només per obtenir un mandat diferent, plebiscitari. També em quedo amb la distinció entre “tacticismes i les heroïcitats”. És important per intuir futures aliances.

3. En el cas Pujol ha tingut una actitud prudent. Per ell té un component emocional, ha tractat durant temps l’expresident, i a més és un cas que està judicialitzat.

Més continguts de