Efímers Tema del dia 12/07/2012

Treball

Elena Freixa
2 min

BARCELONAImpacte econòmic

COTITZACIONS

Quan fa uns mesos el ministre Cristóbal Montoro especulava amb la davallada de dos punts de les cotitzacions socials -que serà efectiva el 2014-, calculava una pèrdua de 5.000 milions d'euros per a les arques públiques.

ATUR

El govern espanyol no ha donat cap xifra de l'estalvi vinculat a la retallada en la prestació dels nous aturats. Es vol frenar l'increment de la despesa, que al maig superava els 2.500 milions, un 8% més que l'any passat.

. Ahir les empreses van veure satisfeta una llarga reivindicació. El govern espanyol abaratirà a partir de l'any que ve les cotitzacions que les empreses paguen a la Seguretat Social per cada treballador. L'abaratiment serà progressiu durant els pròxims dos anys i suposarà una disminució en la recaptació de les arques públiques, just quan la caixa de la Seguretat Social registra números vermells. Rajoy preveu compensar la pèrdua per altres vies, com els ingressos provinents de la pujada de l'IVA. També s'eliminen el gruix de les bonificacions a la contractació.

PROTECCIÓ D'ATUR La temuda retallada a la prestació d'atur també és ferma. Els nous aturats cobraran menys a partir del sisè mes. Es manté la durada màxima de 24 mesos amb dret a atur.

A qui i com afecta

COTITZACIONS

Les cotitzacions empresarials, ara del 23,6%, es reduiran un punt l'any que ve i un punt més el 2014, tot i que primer el govern central descartava tocar-les fins que l'economia repuntés.

ATUR

A partir del sisè mes, l'aturat cobrarà el 50% de la base reguladora (barem sobre el qual es calcula la prestació), en lloc del 60% com fins ara. La retallada pot suposar una reducció de vora 200 euros en un salari mitjà. No es veuran afectats els que cobren el màxim.

Dubtes i interrogants

COTITZACIONS

L'executiu ha de clarificar quant deixarà d'ingressar per la rebaixa i quins objectius espera pel que fa a la contractació. També ha d'especificar les bonificacions que eliminarà, ja que només ha dit que respectarà les del nou contracte de la reforma laboral i les del col·lectiu dels discapacitats.

ATUR

Cal esperar si la mesura, defensada com un incentiu per a la cerca de feina, es nota a les dades d'atur.

stats