Efímers Tema del dia 18/09/2012

Vic i Tortosa, primeres capitals declarades "territori català lliure"

2 min
Vic i Tortosa, primeres capitals declarades "territori català lliure"

S'escampa la taca d'oli

Els ajuntaments de Vic i de Tortosa van aprovar ahir mocions en què es declaren "moralment territori català lliure i sobirà" i es convertien, així, en les dues primeres capitals de comarca a fer una declaració com aquesta. El text, que insta el Parlament i el Govern a convocar un referèndum d'autodeterminació per iniciar el camí de la secessió d'Espanya, està inspirat en el que fa dues setmanes es va aprovar a Sant Pere de Torelló (Osona). A Vic, a més, la declaració aprovada també estableix com un dels objectius del futur estat català "assolir la reunificació política dels Països Catalans".

La moció va ser presentada a Vic per ERC, la CUP, ICV i SI, i va rebre el suport dels regidors de CIU, entre els quals hi ha l'alcalde i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal. El grup del PSC va abstenir-se en la votació, mentre que els regidors del partit xenòfob de Josep Anglada, PxC, hi van votar en contra. A Tortosa hi van votar a favor CiU, ERC i ICV. PSC, PP i PxC hi van votar en contra. L'Ajuntament d'Argentona també va aprovar ahir una moció semblant. Així, els ajuntaments que han aprovat la declaració ja superen la desena.

Portabella vol Barcelona a l'AMI

Coincidint amb l'onada de mocions independentistes, el president del grup municipal d'Unitat per Barcelona (UxB) -que uneix ERC, RCat i DC-, Jordi Portabella, va tornar ahir a instar a l'adhesió de la capital catalana a l'AMI. No és una condició per donar suport al Pla d'Acció Municipal (PAM), com sí que ho és la incorporació al pla d'aspectes "que donin garanties de capital d'estat" a Barcelona.

Després que el PSC anunciés l'abstenció al PAM, l'alcalde, Xavier Trias, depèn del suport d'UxB per poder aprovar el full de ruta dels pròxims anys a Barcelona. Portabella va advertir ahir que no permetrà que els socialistes condicionin la negociació dels republicans amb el govern municipal de Trias.

stats