Efímers Tema del dia 20/06/2014

Els digitals destaquen l’òptica catalana del discurs de Felip

i
àlex Gutiérrez
2 min

Cap de MèdiaEl discurs de Felip VI, tot i ser oficialista i clàssic, incloïa un clar titular que la majoria de diaris digitals van destacar: “A l’Espanya unida i diversa hi cabem tots”, destacaven La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui, El Mundo, La Razón, El País i l’ARA. Només l’ Abc, dels generalistes, se’n desmarcava i optava per una obertura en clau de relleu generacional: “Felip VI, el rei d’una monarquia renovada per a un temps nou”. A Libertad Digital, habitualment crítics amb la casa reial, també escollien un titular aliè a la qüestió catalana i més relacionat amb els problemes legals de la família reial. En concret “Respectaré en tot moment la independència del poder judicial” era la cita triada. I El Mundo canviava també i, a partir de la una, titulava per l’autocrítica implícita de Felip VI, i obria amb la cita “Una Corona íntegra, honesta i transparent”.

Sobre la qüestió catalana, un altre element destacat per la majoria de la premsa digital va ser el no-aplaudiment dels presidents Artur Mas i Iñigo Urkullu.

La televisió oferia un tractament majoritàriament oficialista. Només a La Sexta s’observava una representació de perfils crítics amb la monarquia, en l’especial d’ Al rojo vivo que presentava Antonio García Ferreras. La transmissió de les grans cadenes generalistes, Antena 3 i Telecinco, va ser més social que política. De fet, no es van fer uns programes especials, sinó que van adaptar els magazins habituals. I, per tant, Ana Rosa Quintana va ser-ne la conductora a Telecinco, amb Pedro Piqueras com a convidat. I, a Antena 3, Susanna Griso feia el mateix amb Matías Prats. Al costat de la lectura política, molta digestió dels gestos. La carícia, per exemple, que Letícia li va dispensar a Felip dins del Rolls-Royce va ser repetida a càmera lenta -i comentada- una vegada i una altra en diversos canals.

stats