Efímers Tema del dia 13/07/2012

El govern espanyol recorda qui té la clau del finançament autonòmic

2 min

Hispanobons

Els anomenats hispanobons, que busquen reduir els interessos que paguen les autonomies per finançar-se als mercats, finalment no es van aprovar ahir com havia dit el president espanyol, Mariano Rajoy, sinó que veuran la llum en el consell de ministres d'avui. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va explicar que l'Estat crearà un fons al qual podran accedir de "manera excepcional" les autonomies amb venciments de deute a què "no puguin fer front". A canvi hauran de cedir sobirania: "Noves condicions de sanejament del seu pressupost". El ministre va voler deixar clar que en cap cas es "mutualitza" el risc, com sí que volia el titular d'Economia, Luis de Guindos, que va proposar emissions de deute conjuntes. Montoro va admetre que el fons augmentarà el deute públic, però que es tractarà de "venciments no gaire grans". Les autonomies tenen venciments per valor d'uns 15.000 milions d'euros.

'Targeta groga'

Hisenda va ensenyar una targeta groga a vuit comunitats autònomes per haver-se desviat dels seus plans economicofinancers. Es tracta d'un primer avís que, segons recull la llei d'estabilitat pressupostària, podria acabar en una intervenció. Concretament, s'amonesten tres governs autonòmics pels dubtes sobre la informació que han proporcionat. A les altres cinc comunitats se'ls retreu haver incomplert alguns dels compromisos a què havien arribat. Montoro va confirmar, després de la reunió, que havia cridat l'atenció a "diverses autonomies" perquè estaven posant "en risc" l'objectiu de dèficit per a aquest any, i que els havia exigit "les correccions" pertinents. No va voler avançar quines eren les autonomies afectades perquè "no es tracta de fer una publicitat negativa de ningú". L'obligació de retre comptes amb l'Estat per part de les autonomies passa de ser trimestral a ser mensual.

IVA

Tot i que diverses comunitats, com Catalunya, ho van demanar, ningú rebrà "cap part de l'augment d'impostos", després de l'anunciada alça de l'IVA. Segons Andreu Mas-Colell, Montoro es va limitar a dir que "la llei és la llei". El responsable de les finances catalanes li va recordar que, si hi havia voluntat política, el consell de ministres hi podia posar remei. La Generalitat calcula que l'augment de l'IVA li representarà una despesa addicional de 100 milions d'euros anuals, i per això abans d'entrar a la reunió del CPFF va demanar que l'Estat els compensés d'alguna manera. Al final, res de res. Tot i que les comunitats tenen el 50% cedit d'aquest impost, la llei preveu que, quan es modifica, es compensa a través del fons de suficiència, una eina de reequilibri que afavoreix les comunitats amb menys recursos. El govern espanyol assegura que l'increment afavorirà les comunitats a partir de l'any que ve.

stats