Efímers Tema del dia 04/04/2013

L'escac al rei del jutge, pot ser escac i mat?

i
Carles Torras
2 min

PeriodistaEl fantasma que més terroritzava el rei Joan Carles, la imputació judicial de la seva filla petita, ja se li ha aparegut davant dels nassos. Segons diverses fonts, el monarca ha estat intentant evitar com fos aquest tràngol, però finalment han estat la perseverança i tossudesa del jutge -"afany de protagonisme", segons si es veu des de l'altre costat- el que ha permès que, per primer cop a la història, un membre de la família reial espanyola hagi de declarar davant un jutge.

Encara que la infanta Cristina ja feia mesos que va quedar apartada del "nucli dur" familiar, la Casa del Rei temia l'imprevisible impacte que pot tenir en l'opinió pública la confirmació de les sospites judicials respecte al paper de la infanta en el cas Nóos.

De fet, el jutge no s'està de posar en dubte que el rei no en fos informat, d'acord amb "l'espontània i natural actitud de comunicació" entre pare i filla. Fins i tot té molt d'interès a assenyalar que dues de les firmes dels contractes de Nóos es van fer al Palau de Marivent i al de la Zarzuela. És a dir, el jutge Castro no només apunta a la infanta, sinó que ja va més enllà. El subtext de la interlocutòria és clar: l'instructor està decidit a arribar fins al final.

Davant aquesta situació d'escac al rei, cal preguntar-se si ens trobem davant un possible escac i mat. ¿El rei se'n podrà sortir, d'aquest aparent atzucac? Segons va publicar l'ARA el mes de gener passat, algunes fonts coneixedores del cas ja apuntaven aleshores que l'única salvació possible per a la monarquia, un cop s'arribés a l'actual estadi del procés judicial, seria l'abdicació del rei Joan Carles en el seu fill Felip. No només per veure esquitxada la seva família, sinó perquè ell mateix en podia sortir malparat.

El corrent polític que ha defensat el recanvi al tron reial és el mateix que, a través de determinats mitjans de comunicació de dretes, ha sabut mantenir ben viu el caliu del cas Nóos en l'últim any.

"El príncep al tron i la infanta al banc dels acusats" és el lema d'aquest important lobi de pressió política. Veurem ara quin és el moviment del rei sobre el tauler d'escacs.

stats