PRESSUPOSTOS, LES PRINCIPALS XIFRES

Les pensions tornaran a quedar semicongelades

Pujaran un 0,25%, el mínim obligatori establert per la nova llei

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va aprofitar la presentació dels pressupostos generals de l'Estat per presumir ahir de majoria absoluta: "L'estabilitat política cotitza als mercats", va afirmar en clara referència a la situació convulsa que viu Itàlia. Segons Montoro, els pressupostos del 2014 són "els de la recuperació", però això no està exempt d'algunes dades doloroses, com la pràctica congelació de les pensions o el 99,8% en què se situarà el deute. Aquestes són les partides més destacades dels pressupostos del 2014.

Pensions

Només s'elevaran un 0,25% però la despesa global creix un 5%

El 2014 serà el primer any en què, oficialment, les pensions no s'actualitzaran segons l'evolució dels preus. En realitat, en els últims anys les pensions no han crescut sempre en funció de l'IPC, però no queda clar que fos legal (la congelació de l'any passat està pendent de sentència al Tribunal Constitucional). Recentment, però, el govern espanyol va aprovar la llei de desindexació, segons la qual les pensions i els preus deixen d'estar vinculats. La nova llei estableix que les pensions creixin sempre, com a mínim, un 0,25%, que és exactament el que augmentaran l'any vinent. Tot i així, la despesa global en pensions augmentarà un 4,9%, previsiblement per l'envelliment de la població. En total, l'Estat es gastarà més de 127.000 milions d'euros en aquesta partida, un 36% de tot el seu pressupost.

Deute rècord

Es dispararà fins al 99,8%: nivell rècord de l'últim segle

Una de les sorpreses dels pressupostos és que el deute seguirà creixent molt per sobre de les previsions que va publicar el mateix govern fa només mig any. Ara l'executiu reconeix que el deute se situarà en el 99,8% del PIB el 2014, una cota que estava prevista per al 2016, segons les estimacions publicades l'abril passat. Al tancament del juny, el deute ja se situava en el 92,2% tot i que l'objectiu anual era del 90,5%.

Malgrat tot, l'executiu pronostica que l'any vinent baixarà el pagament d'interessos en un 5% fins als 36.662 milions, una xifra igualment gens menyspreable. Aquest descens, segons el govern, respon a la creixent calma dels mercats envers Espanya.

Augment pressupostari

La despesa creix tot i que cau la partida per personal

La despesa consolidada de l'Estat creixerà l'any vinent, en saltar un 3,7%, fins als 423.000 milions d'euros. Tot i així, algunes de les grans partides baixaran. És el cas de la despesa en personal (treballadors públics), que es reduirà un moderat 0,5% i es quedarà en 21.300 milions d'euros, un 5% del total de la despesa de l'Estat. Això pot respondre tant a la congelació salarial anunciada la setmana passada (tot i que es mantindrà la paga extra per als funcionaris de l'administració central, a diferència dels de la Generalitat) com a una lleugera reducció en el nombre de treballadors públics.

Desocupats

29.700 milions en subsidis d'atur, un 8% de la despesa total

Aparentment, la despesa en subsidis d'atur creixerà, però en veritat no ho farà, almenys segons les previsions de l'executiu central. Aquest any es destinaran 29.700 milions a pagar el subsidi d'atur, una xifra que és superior als 26.900 milions que apareixien als anteriors pressupostos. De tota manera, la mala evolució del mercat de treball va obligar el govern a destinar 4.000 milions addicionals per aquest concepte al juliol. En realitat, per tant, la despesa en subsidi d'atur baixarà moderadament.

Cultura a la baixa

Els equipaments catalans salven els mobles després de la sagnia

La cultura ha salvat els mobles. Les xifres dels pressupostos, agafades en global, pràcticament es mantenen: el ministeri hi invertirà 716,4 milions d'euros (un 0,75% menys respecte al 2013). La diferència és el repartiment: la partida als teatres creix (58 milions, un 53% més que l'any anterior), i la de cinema s'aprima (48 milions, un 12,7% menys). Per a Catalunya serà un altre any de retallades, si bé radicalment menors que l'any passat: els equipaments catalans perdran només un 1,5% dels seus ajuts ministerials, informa Laura Serra [vegeu les xifres amb detall a la pàgina 36 de la secció de Cultura].

Indústria

Partida de 416 milions per incentivar les vendes del sector

En vista del bon funcionament dels plans d'ajuda a la compra d'automòbils, el govern ha decidit reservar una partida de 416 milions d'euros "per al desenvolupament industrial". Tot i que no concreta quines indústries es beneficiaran d'aquestes ajudes, és probable que es destinin al sector de l'automoció. A més, el vehicle elèctric comptarà amb una "línia d'ajudes específica" de la qual, malgrat tot, als pressupostos no se n'expliquen més detalls.

Casa reial i exèrcit

Es redueix en un 2% el pressupost de la Casa del Rei

El pressupost de la casa reial es redueix un 2% en relació al 2013 i se situa en els 7,7 milions d'euros (això en teoria, ja que no s'hi inclouen altres despeses associades a la casa reial, com la seguretat). D'altra banda, la despesa en recerca i desenvolupament de l'exèrcit creix un 39%, fins als 506 milions, mentre que la recerca i desenvolupament civil creix un 1,3%, fins als 5.600 milions.