Efímers Tema del dia 31/05/2012

La prima de risc esclata als... 539 punts

La prima de risc espanyola va marcar ahir un nou màxim històric i va escalar fins als 539 punts. El pessimisme dels mercats va arribar a l'Íbex, que es va deixar un 2,58%, arrossegat per Bankia.

Ignasi Pujol
3 min

BARCELONA.La incertesa sobre el rescat de Bankia va pressionar i de valent el deute espanyol. La prima de risc, el diferencial entre el bo alemany i l'espanyol a deu anys, va marcar un nou rècord històric des de la implantació de l'euro assolint els 540,48 punts bàsics durant la sessió i tancant en 539 punts, trenta punts més que el tancament del dia anterior. Ens hauríem de remuntar al 1995 per trobar nivells de risc similars.

El tipus d'interès del bo espanyol a deu anys es va disparar fins al 6,66% (pròxim al 6,781%, el registre màxim des que existeix l'euro, segons Bloomberg), dues dècimes més que dimarts. Els rumors que el sector financer espanyol podria requerir l'auxili de la Unió Europea per sanejar-se es van sumar a les pors a la sortida de Grècia de l'euro, que van provocar que els inversors es refugiessin de manera massiva en els bons alemanys i desplomessin la seva rendibilitat fins al mínim històric, l'1,27%.

No obstant, l'increment inicial de la prima de risc es va interpretar com una resposta dels mercats a la informació publicada pel rotatiu britànic Financial Times sobre la prohibició a Espanya per part del Banc Central Europeu (BCE) a pagar amb deute públic el rescat de Bankia. La notícia va ser desmentida pel BCE i pel ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Sostenibilitat

El titular d'Economia espanyol, que va reconèixer al Congrés que el nivell de la prima de risc "no és sostenible a llarg termini", va atribuir la pressió sobre el deute espanyol als dubtes sobre Grècia. Fonts d'Economia van manifestar poc després que el rescat de Bankia, que requerirà una injecció de 19.000 milions d'euros -De Guindos va insistir que l'Estat recuperarà aquesta inversió-, es finançarà amb efectiu gràcies a noves emissions de deute del Tresor.

La vulnerabilitat de l'eurozona també es va fer notar en la moneda comuna, que va caure fins als 1,24 dòlars, el mínim canvi des de l'1 de juliol del 2010. Paral·lelament la borsa espanyola va sumar una nova jornada de caigudes amb un descens del 2,58%, cosa que va deixar l'Íbex a punt de perdre els 6.000 punts i en mínims des de l'abril del 2003. Tots els grans valors del selectiu espanyol s'apuntaven a les pèrdues, encapçalats per Sacyr Vallehermoso, que es deixava un 11,18%.

Les grans borses europees van acusar la davallada en el parquet espanyol i, al contrari que en dies anteriors, es van contagiar en les pèrdues, tot i que van ser més moderades que les de l'Íbex. París va baixar un 2,24%, l'Euro Stoxx un 2,04%, mentre que Frankfurt, Milà i Londres van registrar pèrdues d'entre un 1,74% i un 1,81%.

La segona en pèrdues va ser Bankia, que va tornar a caure en la jornada d'ahir. El banc nacionalitzat pel govern espanyol va baixar un 8,6% enmig dels dubtes sobre com es pagarà el seu rescat. Durant la sessió, l'acció de Bankia va arribar a valer menys d'un euro, molt lluny dels 3,75 euros a què es cotitzava quan l'entitat va sortir a la borsa, fa menys d'un any.

MAFO calla "per responsabilitat"

L'últim capítol en el culebró de Bankia es va tancar ahir amb la petició del PSOE perquè s'obri una comissió d'investigació al Congrés per esclarir com s'ha gestionat el procés de nacionalització i amb un estirabot del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que ahir, un dia després d'anunciar que avança la seva sortida de la institució, va assegurar que no parlarà de Bankia "perquè seria irresponsable".

Ordóñez confia a donar la seva versió sobre la crisi financera "algun dia", però accepta la decisió del govern espanyol de vetar-li la compareixença al Congrés. Tot i així, l'encara màxim responsable del Banc d'Espanya va advertir que és "legítim" que els ciutadans coneguin què n'opina la institució que dirigeix el procés de nacionalització de Bankia, però va acceptar retardar "fins al moment que consideri raonable" donar explicacions. El governador va alertar d'una "campanya de desprestigi" envers el Banc i va recordar que l'actual és la primera crisi que no ha gestionat l'òrgan supervisor. Alhora va reclamar independència per evitar "que tot ho decideixi el govern".

Els grup socialista al Congrés, per la seva banda, va rectificar la seva decisió inicial i va anunciar que demanaran que s'obri una comissió d'investigació, després de comprovar que la reunió de la subcomissió sobre el FROB d'ahir va ser "una pèrdua de temps". El PSOE considera "inadmissible" que s'"impedeixi" la compareixença del governador.

stats