Efímers Tema del dia 01/09/2012

La tercera (i definitiva?) reforma financera del PP

J.r.
2 min
La tercera (i definitiva?) reforma financera del PP

MADRID.La d'ahir és la cinquena reforma financera que aprova el govern espanyol des del 2008, la tercera de l'executiu del PP. Aquesta última reforma respon a les condicions marcades per Brussel·les a canvi del rescat a la banca. Segons el ministre Luis de Guindos, si hagués existit precisament "una norma com aquesta", la crisi bancària espanyola "s'hauria pogut abordar d'una manera ben diferent". Ara l'objectiu és evitar que es repeteixi la situació i, sobretot, que la societat no en pagui els plats trencats.

Intervenció sobre les entitats amb problemes

Es preveuen tres casos per posar remei a la situació dels bancs amb problemes. La primera tipologia afecta els que tenen obstacles lleus, però que poden ser viables. Hi haurà ajudes que s'hauran de tornar durant dos anys, com a contrapartida s'obre la porta a la substitució del consell d'administració i, fins i tot, a la possibilitat que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) hi intervingui. Per a les entitats que necessitin recursos durant un termini de cinc anys (prorrogable fins a dos més) es preveu el traspàs dels actius danyats al banc dolent . Finalment, la tercera tipologia recull la resolució ordenada per a entitats que no siguin viables, que hagin incomplert de manera significativa els requeriments de capitals o les obligacions exigibles als bancs. Si aquesta situació s'ha de mantenir en el temps, se substituiran els dirigents i el FROB n'assumirà el control. Es crearà un banc pont amb els actius de bona qualitat, i els tòxics es traspassaran al banc dolent . La part sana es vendrà per "minimitzar els costos al contribuent". El ministre va subratllar que no hi ha cap procés d'aquestes característiques a la vista i que, en tot cas, això no significaria liquidar l'entitat.

Un FROB reforçat

La reforma reforça el Banc d'Espanya i el FROB en el liderat dels processos de reestructuració de la banca. Aquest últim organisme passa a estar controlat directament pel govern espanyol, que en nomenarà el director general. Se n'amplia el capital màxim, i injectarà recursos directament a les entitats que ho reclamin. Per reduir el cost al conjunt de ciutadans, els titulars de preferents i deute subordinat poden veure's obligats a assumir part de les pèrdues. El Fons de Garantia de Dipòsits es limitarà a protegir els estalvis.

Fi a la penalització als dipòsits d'alta remuneració

De Guindos elimina l'obligació a les entitats que comercialitzen aquests productes, una mesura que havia aplicat el govern del PSOE. L'objectiu era evitar guerres de passiu entre bancs.

Noves exigències

Els requisits de capital per a la banca se situen al 9%, enfront del 8% i el 10% actuals. Es limita la remuneració màxima fixa per als alts directius de les entitats bancàries que necessiten diner públic: passa de 600.000 euros a 500.000.

stats