La rambla de Catalunya: la primera ordenació singular de terrasses de Barcelona

Les terrasses ocuparan la meitat del passeig central

Des que al gener del 2011 va entrar en vigor la llei antitabac -que prohibia fumar dins els bars- les terrasses de Barcelona s'han convertit en un element vital per a la restauració. A dia d'avui hi ha 4.624 terrasses a la capital catalana. L'ordenança de terrasses -fruit del pacte CiU-PP-, va entrar en vigor l'1 de gener del 2014 i va implicar canvis importants. Una de les novetats va ser la regularització de les anomenades zones singulars. Això vol dir que una trentena d'avingudes o places emblemàtiques de la ciutat tindran un tractament especial. La primera d'aquestes 32 ordenacions singulars serà la rambla de Catalunya, segons ha anunciat aquest matí el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives. De moment, ha estat aprovada inicialment i ara se sotmetrà a exposició pública per a la seva aprovació definitiva.

Vives ha explicat que les terrasses podran ocupar fins un màxim del 50% del passeig central de la rambla i s'hauran de situar en únic costat. Entre d'altres canvis, no hi haurà jardineres laterals perpendiculars al passeig entre terrasses, sinó només al principi i final de cada tram. Les longitudinals s'ubicaran entre els arbres, en la part posterior de les terrasses. També està previst alliberar un espai central entre terrasses a cadascun dels trams per poder implantar un nou pas de vianants lateral que millori la connexió entre la plataforma central i les voreres laterals, perquè els vianants puguin travessar amb seguretat.

Per millorar la percepció d'ordre es proposa unificar les dimensions i alçades del mobiliari de les terrasses i harmonitzar materials i colors. També s'alliberaran les cruïlles de terrasses fins al pas de vianants inlòs, entre d'altres mesures. Els locals de rambla de Catalunya tindran un període de quatre anys per adaptar-se a la totalitat de les mesures. El primer any, però, hauran de retirar tots els elements no admesos per l'ordenació. És a dir, les taules, cadires o jardineres no autoritzades.

Pel que fa a les següents terrasses d'ordenació singular -Paral·lel, Passeig de Gràcia i Diagonal-, Vives ha explicat que es negociarà els propers mesos amb els afectats.

Actualment, la rambla de Catalunya compta amb 53 locals de restauració, 42 dels quals tenen llicència de terrassa.