Efímers 04/10/2017

L'Eurocambra reclama diàleg a Rajoy i condemna la repressió policial

La Comissió Europea rebutja fer de mediadora i demana al Govern respectar la llei

Laia Forès
4 min
L'Eurocambra debat la repressió policial de l'1-O i la situació política a Catalunya

Brussel·lesEuropa està indignada per la violència policial que es va veure l'1 d'octubre a Catalunya, però també està preocupada per una possible declaració unilateral d'independència i pel fet que el govern espanyol giri l'esquena a la negociació. El Parlament Europeu ha fet aquest dimecres una crida -gairebé una súplica- al diàleg entre el govern de Rajoy i la Generalitat. I no és poca cosa: rarament tots els grups polítics majoritaris al Parlament Europeu coincideixen amb el mateix missatge.

Era la primera vegada que l'Eurocambra debatia el procés independenista i hi ha hagut poques sorpreses: suport dels Populars, Socialistes i fins i tot Liberals a les tesis del govern espanyol, consens sobre la necessitat de dialogar i moltes referències a la necessitat de respectar la llei. Si els grups majoritaris s'han situat al costat del govern espanyol, els grups d'esquerra han defensat el dret a decidir i s'han sumat a la petició d'una mediació europea.

Els eurodiputats no veuen alternatives per solucionar el conflicte polític. "Faig una crida a totes les parts. Si us plau, asseieu-vos junts. Cal un diàleg pacífic i no una escalada de tensió", ha demanat el lídel del Partit Popular Europeu (PPE), Manfred Weber.

Des de l'esquerra de l'hemicicle, la líder del grup dels Verds/ALE ha fet la mateixa petició: "La UE està fundada en el diàleg i aquest és l'únic camí", ha dit l'eurodiputada. Keller ha recordat que fins i tot l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat la mediació de la UE. "Hem d'estar-hi d'acord", ha subratllat.

No a la mediació europea

Malgrat les crides al diàleg i la petició tant del Govern com de grups polítics de l'Eurocambra, Brussel·les ja va rebutjar ahir la mediació comunitària. Aquest dimecres, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha ignorat clarament la petició. Brussel·les prefereix mantenir-se'n al marge, almenys si no ho demana Mariano Rajoy.

Timmermans ha confirmat que Brussel·les fa costat al govern espanyol. Sense fisures. L'única concessió ha estat, de nou, la tímida condemna a la violència policial. "Els governs han d'utilitzar la força de forma "proporcional", ha dit. El vicepresident també ha demanat al govern de Carles Puigdemont que "respecti la llei" i s'ha sumat a les peticions de diàleg: "Ha de començar immediatament. Només es necessita voluntat política".

Crítiques a l'actuació policial de l'1 d'octubre

També els partits han coincidit a a condemnar la repressió policial del referèndum de diumenge, tot i subratllat que no era legal. De fet, tant el PPE, com els Socialistes europeus i els Liberals han fet discurs molts durs contra el Govern per haver fet un referèndum que, segons han subratllat, violava la Constitució. El PPE, família política de Rajoy, fins i tot ha menyspreat les mobilitzacions d'ahir arreu d Catalunya. "Deixeu-me ser clar. Les manifestacions a Barcelona no canviaran la Constitució espanyola. Només ho poden fer les institucions democràtiques", ha dit Manfred Weber.

De la seva banda, els Socialistes europeus s'han sumat al discurs de la por apel·lant al Govern perquè no opti per la independència unilateral. "No declareu aquesta nit la independència perquè pot portar a nous desastres", ha dit el líder dels Socialistes europeus, Gianni Pittella. L'italià conisdera que una DUI "afegiria gasolina al foc".

Des de les files dels Liberals europeus -grup que acull tant el PDECat com Ciutadans-, Guy Verhofstadt ha pronunciat un discurs molt dur, sobretot tenint en compte que és de la família política europea del partit del president de la Generalitat. "El referèndum no tenia legimitat democràtica. No és casualitat que no hi hagués un llindar mínim de participació. El resultat se sabia fins i tot abans de començar. Com en podem dir a això? Manipulació? Frau?", ha etzibat Verhofstadt.

El debat d'aquesta tarda ha estat més tranquil que el del matí atès que només han parlat els caps de files dels grups polítics parlamentaris i no hi ha hagut marge perquè la resta d'eurodiputats hi intervinguessin. Al matí, en un debat sobre el proper Consell Europeu, eurodiputats catalans i espanyols s'han embrancat en una tensa discussió sobre l'1 d'octubre. Eurodiputats populars fins i tot han acabat cridant "viva el Rey!".

Debat impulsat per l'esquerra

El debat s'ha celebrarat amb un títol imposat pels dos grups majoritaris, el Partit Popular Europeu (PPE) i els Socialistes -“Estat de dret, Constitució i drets fonamentals a Espanya”- que ja apuntava a quin seria el seu discurs. Els grups d’esquerres a l’Eurocambra, els Verds/ALE i Esquerra Unitària, havien demanat debatre sobre Catalunya abans de l’1 d’octubre, quan l’ofensiva de l’Estat per evitar que es fes el referèndum de l’1 d’octubre ja havia començat, però els populars i els socialistes s’hi havien negat.

Arran de la gravetat dels fets de diumenge, les dues formacions d’esquerres van tornar a plantejar el debat. Volien condemnar la violació de drets fonamentals a mans de les forces policials. Les imatges d’agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil actuant amb violència contra ciutadans que volien votar havien fet la volta al món. Populars i socialistes van acabar cedint-hi dilluns amb la condició d’acceptar el seu títol del debat. Només van accedir a afegir-hi “drets fonamentals”, com a concessió als Verds i a l’Esquerra Unitària.

stats