ECONOMIA
Portada 26/02/2015

El nou president dels restauradors vol superar l'enfrontament amb els hotelers pel tot inclòs

Alfonso Robledo, que dirigeix la nova patronal, assegura que “hem de treure tot allò que puguem” de la col·laboració amb els influents empresaris d'allotjament

Jaume Perelló
3 min
D'esquerra a dreta, Joaquín Rodríguez, vicepresident; Juan García, secretari general; José Luis Sánchez, tesorer; Carmen Planas; Alfonso Robledo; Francisco Martínez, vicepresident, i Pedro Mesquida, vocal

Palma“Amb els hotelers ens separen coses, però n'hi ha més que ens uneixen. I hem de treure de la col·laboració amb ells tot allò que puguem. Evidentment, amb el tot inclòs tenim un punt de disputa important”, ha dit avui dematí el flamant president de la nova patronal de restauració, que unifica les dues associacions que fins ara hi havia al sector, Alfonso Robledo.

Robledo ja presidia l'associació que estava vinculada a Pimem, però va decidir partir-ne per discrepàncies amb la direcció de la federació i perquè va assegurar que estava cansat de pagar molt per serveis que no rebia. Posteriorment va encetar un procés de fusió amb la patronal que presidia Pilar Carbonell, integrada dins la CAEB, i el resultat, una sola associació, ha estat presentat aquest dijous formalment.

Pilar Carbonell, molt crítica amb els hotelers i amb la influència exercida sobre el Govern per evitar, per exemple, un major control del tot inclòs, ja no forma part de la directiva d'aquest nou col·lectiu, que avui ha estat acollit amb els braços oberts per la gran patronal, CAEB, conscient que ha aconseguit el control d'un sector important. De fet, a l'acte de posada de llarg de la nova associació hi han assistit bona part dels presidents d'associacions empresarials de CAEB, això sí, sense cap membre directiu de la Federació hotelera. La vicepresidenta executiva Inma de Benito ha assegurat que “inicialment hi havia confirmat l'assistència però m'he disculpat perquè al final no he pogut”. Agraït per la rebuda, Robledo ha declarat que volia estar dins la CAEB perquè “volem jugar a la Champions League”.

Sigui com sigui, el nou president ha deixat clar que tot i la forta confrontació que hi ha pel tot inclòs i, de moment, per la manca de control i regulació per part del Govern, la nova associació vol treballar amb els hotelers per la millora conjunta del producte turístic. Alfonso Robledo ha recordat que el nou reglament que desenvolupa la llei turística és ara mateix al consell consultiu i que “té en compte molts temes proposats pel nostre sector. Pens que es controlarà d'una manera més acurada el tot inclòs i s'establiran sistemes perquè no es pugui vendre tot inclòs a gent no allotjada”, ha assegurat.

Duplicar el nombre de socis

Ara mateix, l'associació de restauració disposa de 700 socis i espera arribar als 1.400, és a dir duplicar la seva mida. Robledo ha admès que “són molt pocs, tenint en compte que hi ha més de 9.000 negocis, però hem d'anar a poc a poc. D'entrada, la fusió ha provocat que alguns no hagin volgut venir, una decisió que respectam i que era previsible”, ha afirmat.

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, s'ha mostrat especialment satisfeta per la integració d'aquesta nova patronal i ha assegurat que tindran tot el suport per créixer i aconseguir més membres. “Per la CAEB és un èxit i una fita tenir tot el sector de la restauració de Mallorca en la nostra organització, per la qual cosa creiem que és un dia molt important", que fins i tot ha qualificat d'històric.

Precisament, en el primer acte públic en comú, Planas i Robledo han coincidit a oposar-se a la proposta de recuperar l'ecotaxa, de la qual ja es parla en el debat preelectoral per part d'algunes formacions. La presidenta de la CAEB ha afirmat que “en el passat ja ens posicionàrem sobre l'ecotaxa i en som bastant contraris”. Planas ha avançat que la patronal té enllestit un document en el qual precisament es demana una rebaixa fiscal i millorar el finançament de Balears, “ja que estam a la coa de l'Estat”, ha reiterat.

Durant l'acte s'ha presentat la pàgina web mirestaurante.es, que pretén millorar la captació de clients locals i turistes per part dels restauradors. “Serà un servei gratuït per als membres de l'associació”, ha recordat Alfonso Robledo. Segons el seu promotor, Juanjo Amengual, "amb aquesta plataforma ajudarem els bars i restaurants a entrar definitivament en el segle XXI".

stats