COMPTES PÚBLICS

El Consell de Mallorca aposta per la despesa social sense recórrer al deute

El primer pressupost del Pacte destinarà més recursos que mai a l'Institut d'Afers Socials

 

El Consell de Mallorca aposta, en el primer pressupost del Pacte, per incrementar la despesa social el 2016 i ho farà sense haver de recórrer a més endeutament, al contrari, el deute viu de la institució es redueix. Aquestes són dues de les característiques dels comptes públics del Consell per a l'any vinent que s'han donat a conèixer aquest dilluns. Uns comptes públics que s'incrementen de manera considerable (28 milions, un 8,1%) fins a arribar als 356,73 milions o els 376,72 milions de pressupost consolidat (comptant els ingressos dels organismes autònoms).

L'augment del pressupost, que es produeix sense recórrer a l'endeutament, s'explica per un increment important dels ingressos que provenen del Govern autonòmic i del govern de l'Estat, les dues principals fonts de finançament d'una institució que gairebé no té ingressos propis. Els ingressos del Govern creixen 19,22 milions (un 9,4%) perquè el major esforç fiscal autonòmic repercuteix en la institució insular. I els ingressos que provenen de l'administració de l'Estat augmenten 7,72 milions (un 8,6%) per la millora de les perspectives econòmiques previstes en els pressuposts generals de l'Estat.

Aquesta situació permet al Consell convertir els pressuposts de 2016 en els més socials de la història de la institució. L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) serà el gran beneficiat del pressupost i rebrà 137,88 milions (un 8,7% més que ara). El 38% dels recursos del Consell seran gestionats per l'organisme encarregat de la política social. Però, a més, el 41% dels nous ingressos aniran a parar a l'IMAS (11,3 milions).

A banda de potenciar els programes en l'àmbit del benestar i dels drets socials, el pressupost del Consell permetrà iniciar un procés de recuperació del paper de la institució en àrees que havien quedat apartades amb el PP, com les de transparència i participació, però també les de cultura, promoció econòmica i normalització lingüística. No només augmenta l'aportació a l'IMAS, també ho farà la de la resta d'organismes autònoms, com l'Institut de l'Esport Hípic, el Consorci TIC i el teatre Principal i es reactivarà la Fundació Mallorca Turisme i la promoció del sector audiovisual i s'incrementarà l'aportació al Fons Mallorquí de Cooperació i Solidaritat.

També es podrà afrontar la modernització de l'administració insular; s'augmentarà l'esforç a donar suport als ajuntaments (les transferències creixeran  2,8 milions); i s'incrementarà la inversió, amb més finançament propi per a carreteres (27 milions per a la millora de la xarxa secundària), amb partides per fer un nou parc de bombers a Santanyí i obres de millora als existents; i amb actuacions a edificis propis com la Misericòrdia (1,9 milions). A la vegada, es preveu reforçar la plantilla de la institució insular (sobretot de bombers i personal assistencial).

Tot plegat es farà sense recórrer a nou endeutament. Al contrari, la intenció del Consell és amortitzar l'any vinent 19,2 milions d'euros de préstecs bancaris i reduir la despesa financera un 45%. Això provocarà que els 136,6 milions de deute viu que té ara l'administració insular passin a ser 115,9 milions quan acabi el 2016.

El + vist

El + comentat