COMPTES PÚBLICS

El Consell de Mallorca preveu una alça del 5% al seu pressupost per al 2016

La institució insular confia en un increment d'ingressos provinents del Govern i fa comptes augmentar la inversió en carreteres i altres projectes

El Consell de Mallorca ja ha començat a perfilar el pressupost que aprovarà de cara al 2016 el primer del Pacte d'esquerres. La previsió inicial és disposar d'aproximadament un 5% més de recursos que el 2015, un exercici en el qual ha comptat amb 328 milions d'euros. La previsió li permetria disposar de més de 340 milions d'euros. L'equip de govern fa comptes, sobretot, augmentar les inversions, bàsicament les destinades a carreteres, però també recuperar les anomenades inversions estatutàries, com la del Centre de Fotografia Toni Catany o la de Can Weyler, perquè, si no, caducaran els convenis que les sustenten i s'hauran de tornar els doblers a Madrid.

L'increment del pressupost previst per al proper any contrasta amb la lleugera reducció dels comptes públics que s'ha produït enguany, quan el Consell ha comptat amb un 0,5% manco de capacitat de despesa (1,7 milions manco) que el 2014.

L'alça no només s'explica per la previsió de major despesa en inversions, sinó també per la previsió de majors ingressos provinents de la comunitat autònoma, la principal font de finançament, juntament amb l'Administració estatal, d'una institució insular que gairebé no disposa d'ingressos propis. Amb l'aprovació de la Llei de finançament dels consells, un increment del pressupost autonòmic ha de traslladar-se a l'àmbit insular. Amb tot, ja s'admet que les necessitats en benestar social que té el Consell superen la Llei de finançament.

La institució insular també vol fer valer el bon estat en què, segons els actuals responsables, es troben les seves finances i també continua exigint el pagament del deute que el Govern té contret amb el Consell. Els actuals responsables insulars xifren aquest deute en 125 milions d'euros, que preveuen cobrar de forma gradual quan s'assoleixi un acord per calendaritzar el pagament. Però també preveuen obtenir la competència de promoció turística aquest 2016 i, per tant, s'incrementaria el pressupost per a aquest àmbit.

En matèria d'inversions, no només preveuen executar les inversions estatutàries, que estaven quantificades en 12 milions, i les inversions del conveni de carreteres, que estan estipulades en 23 milions per a l'anualitat del 2016. També volen recuperar els 23 milions del conveni de carreteres que s'haurien d'haver executat enguany i que no s'han pogut gastar perquè, segons han dit els actuals responsables, els anteriors no deixaren cap projecte aprovat de les actuacions previstes. Aquesta setmana, l'equip de govern del Consell negociarà amb el Ministeri de Foment per intentar que l'anualitat d'enguany també es pugui executar el proper any.

Entre les obres que s'havien d'iniciar enguany hi ha els accessos a Artà o el desdoblament de Llucmajor a Campos, dues obres que s'iniciaran el proper any i que, per tant, apareixeran als pressuposts. L'altra actuació que s'havia de fer, la variant d'Inca, durà més retard, perquè el projecte que planteja l'Ajuntament es considera tècnicament inviable.

El + vist

El + comentat