COMPTES PÚBLICS

El pressupost autonòmic serà més alt perquè s'avança l'aplicació de l'ecotaxa

El sostre de despesa aprovat no preveia cobrar l'impost tota la temporada alta

El pressupost autonòmic per a 2016 serà superior a l'inicialment previst perquè el Govern ha modificat la data d'aplicació de l' ecotaxa. Quan l'Executiu va aprovar el sostre de despesa per a 2016, es preveia una aplicació més tardana de l'impost turístic, però ara s'ha assumit que s'aplicarà al maig, afectarà la propera temporada alta i, per tant, la seva recaptació serà més alta. La modificació provocarà que si el sostre de despesa s'incrementa un 3,87% respecte del 2015, el pressupost augmenti encara més i sigui superior als 4.200 milions a què inicialment s'havien apuntat.

El Govern va anunciar el setembre passat que preveia un increment de 191 milions d'euros per ingressos fiscals. Però d'aquests 191 milions, només 120 procedien de l'aplicació de noves figures fiscals i de la modificació de les existents, i els 71 milions restants sortirien d’una millora en la recaptació com a conseqüència de la bona evolució de l’economia (el Govern preveu un creixement del PIB del 3% l’any vinent), però també de l’aplicació d’un pla específic de lluita contra el frau fiscal.

La previsió d'un increment de la recaptació de 120 milions per l'aplicació de noves figures fiscals sortia de la modificació de l’impost de successions i donacions, de l’impost de patrimoni i de l’impost de transmissions patrimonials (la modificació de l'IRPF no té efectes en els ingressos fins al 2017), però sobretot sortia d'aplicar l'ecotaxa. Amb tot, el fet que l’ecotaxa preveu recaptar fins a 80 milions en un any, posava de manifest que el Govern només preveia una aplicació parcial del tribut sobre estades turístiques, que no afectaria tota la temporada alta.

Ara, però, Hisenda ha modificat les previsions després que el Govern hagi assumit que aplicarà el nou tribut coincidint amb la temporada alta. Això provocarà que el projecte de pressupost que s'aprovarà en el consell de govern extraordinari de dijous sigui superior al que preveia l'Executiu quan va aprovar el sostre de despesa per a l'any vinent.

La intenció del Govern és aplicar l'impost de turisme sostenible, la nova versió de l'ecotaxa, a partir del proper mes de maig. Amb la previsió que fa l'Executiu, el Consell de Govern podria aprovar el projecte en un mes i iniciar la tramitació parlamentària. Això permetria que la Cambra l'aprovàs a l'abril i que es pogués començar a recaptar al mes següent, al maig, perquè el reglament de la llei s'elaboraria de manera paral·lela i ja estaria enllestit. En un primer moment, no afectaria tots els allotjaments turístics, perquè la regulació dels pisos vacacionals, que també l'acabaran cobrant, arribarà més tard.

Els hotelers, fins al 2019

Malgrat les previsions del Govern, la Federació Hotelera de Mallorca ha tornat a manifestar aquest dimarts el seu rebuig a l'ecotaxa i que es cobri en els hotels, però ha assumit que el Govern tanmateix l'aplicarà al 2016, i ha optat per demanar-li que no la comenci a cobrar fins al final de la propera temporada alta i que estigui vigent com a molt fins al 2019. Els hotelers han demanat que l'impost no suposi més d'un euro per habitació ocupada i que no es cobri en temporada baixa. També reclamen que es vinculi la recaptació a un pla d'infraestructures concret i que es dediqui tot a inversions concretes consensuades entre sector públic i privat.

 

Més continguts de

El + vist

El + comentat