COMPTES PÚBLICS
Portada 12/11/2014

El Consell de Mallorca afronta l'any electoral sense nou endeutament

Tot i que minva el pressupost del 2015, podrà gastar més perquè enguany ha retornat més doblers als bancs del previst i ha renegociat interessos

Q. Torres
3 min

PalmaEl Consell de Mallorca no s'endeutarà més el 2015, un any electoral, i preveu tancar-lo amb un deute amb els bancs no superior als 134 milions d'euros. L'opció de no recórrer més als bancs per incrementar els ingressos provocarà una lleugera rebaixa del pressupost (del 0,5% respecte de l'actual), que queda en 328,7 milions. Però, per contra, el Consell podrà incrementar la despesa efectiva. Ho podrà fer perquè enguany haurà amortitzat més deute del previst i perquè ha renegociat a la baixa els interessos. Això li permet fer una reducció de la despesa amb els bancs de 16 milions i incrementar la despesa en altres àrees amb 15,4 milions.

La principal àrea de despesa de la institució continuarà sent la de serveis socials. L'Institut de serveis socials (IMAS) incrementa el seu pressupost amb nou milions d'euros i passa a disposar de 144 milions, la xifra més alta de la seva història, segons ha recalcat aquest dijous la presidenta del Consell, Maria Salom, en la presentació dels comptes públics per al 2015. Les tres àrees que s'incrementen són la de gent gran, amb tres milions més que es destinaran a inversió; la de protecció de menors, amb 3 milions més per a nous programes i ajudes a famílies en programes d'acolliment; i la de persones amb discapacitat, amb 1,2 milions més per gestionar les 413 noves places concertades. Les partides destinades a inclusió social, en canvi, es mantenen.

L'altra gran àrea de despesa de la institució serà la de carreteres. El departament d'Urbanisme i Territori gestionarà 78,8 milions (un 8% més) i destinarà 25,1 milions d'euros a noves obres, que arribaran de Madrid per finançar l'aportació del conveni de carreteres i que, segons Salom, generaran 500 llocs de feina. A aquests doblers se sumaran 16 milions d'inversió en millora d'infraestructures, que serviran per fer noves rotondes en punts negres, 12,3 milions més en conservació i 12 més per a reforços de ferm.

La major disponibilitat econòmica permetrà a l'equip de govern que presideix Maria Salom (PP) ampliar la despesa de personal amb 1,7 milions d'euros per a la contractació de 4 persones per implantar l'administració electrònica, la creació de 28 noves places de bombers i el pagament del 25% de la paga extraordinària de Nadal del 2012 al personal de la casa. El Consell també destinarà un milió d'euros al manteniment dels parcs de bombers i dos milions més a millorar les sortides d'aigua per als bombers que hi ha als pobles. La implantació de l'administració electrònica, que ha de permetre, entre altres facilitats, pagar els tributs del Consell per internet, suposarà una despesa de la institució de 880.000 euros i se'n repartiran 300.000 més per ajudar els ajuntaments a fer el mateix. Els consistoris també disposaran de vuit milions d'euros d'ajuts a través del Pla d'Obres i Serveis.

La reducció de 20 milions d'ingressos propis per l'opció de no recórrer a nou endeutament es compensa amb un increment de 9,5 milions dels ingressos provinents de la Comunitat, que passaran a ser de 204,9 milions, i amb un augment de 9 milions dels ingressos de l'Estat, que passaran a ser de 111,6 milions. Aquestes són les dues fonts principals de finançament del Consell, que gairebé no té ingressos propis (només 12,2 milions). El Govern, que l'any 2011 devia 220 milions al Consell, li'n deu ara 170, tot i que el compromís del conseller d'Hisenda és pagar-los abans de les eleccions. Precisament l'aprovació de la nova llei de finançament dels consells permet a la institució tenir una previsió més exacta dels seus ingressos i això farà que, per primer pic des que Salom és presidenta, els pressuposts insulars s'aprovin a temps i no s'hagin de prorrogar els anteriors.

Malgrat que la presidenta Salom ha defensat que els pressuposts del 2015 no són "electoralistes", sinó que "tanquen un cicle de gestió responsable que ha permès salvar la institució", el cert és que inclouen alguna mesura que es pot considerar electoralista, com el fet d'avançar deute enguany per disposar de més marge de despesa l'any vinent, el retorn als funcionaris del 25% de la paga extra de Nadal del 2012, que se'ls pagarà al gener, o l'increment dels ajuts destinats al teixit associatiu de la gent gran (l'ajuda del Consell destinada al manteniment dels seus locals socials passarà de 700 a 1.000 euros). Salom ha defensat que li agradaria tornar a ser candidata, tot i que ha apuntat que depèn del partit, i ha justificat que, si pogués tornar a governar, podria fer més actuacions sense patir tant com en els darrers quatre anys.

L'oposició, en canvi, ha fet una primera valoració crítica dels pressuposts del Consell per al 2015. El PSIB ha advertit que, malgrat que no es preveu nou endeutament, l'actual és més alt que el que deixaren ells fa quatre anys. A més, han criticat que Salom torni a abaixar el pressupost de la institució mentre creix de manera alarmant la desigualtat social. Des de MÉS, han denunciat que els comptes del 2015 donen l'esquena als ajuntaments i han considerat insuficient els pressuposts de l'IMAS.

stats