previsions 23/02/2021

La méteo: més primavera a l'interior que a la costa

La pols del Sàhara ha desencadenat un episodi de contaminació per partícules

3 min

BarcelonaL'obertura de clarianes ha permès que avui la temperatura hagi pujat més que ahir. En contra del que estava previst, el termòmetre s'ha disparat més en comarques costaneres que en sectors interiors. D'entre les màximes d'avui destaquen els 20 graus de Parets del Vallès i de Santa Coloma de Farners, i també els 19 de Barcelona, Girona, Tortosa, el Vendrell i Sant Cugat del Vallès. Durant el vespre entrarà vent humit que tornarà a fer augmentar els núvols prop de mar.

Aquesta setmana no arribarà cap més pertorbació important, però això no vol dir que el sol predomini del tot. Tot fa pensar que els pròxims dies continuarem tenint molts núvols baixos i boires, que afectaran tant les fondalades interiors com sobretot indrets de la costa. Demà aquesta nuvolositat es farà present sobretot a les Terres de l'Ebre i al País Valencià.

Nuvolositat prevista per demà al matí.

La borrasca de les últimes hores ha deixat un ambient molt humit i ha fet aflorar aigua més freda a la superfície del Mediterrani. Aquests dos aspectes faran que els pròxims dies es repeteixi una dinàmica que ja es va donar la setmana passada: migdies clarament més primaverals en comarques interiors i del Pirineu que no pas a la costa. La setmana no serà gaire freda en general, però els pròxims migdies no tindran un to clarament primaveral a prop de mar. De nit continuarà la dinàmica de bona part del febrer: farà poc fred i només en algunes zones enclotades interiors i del Pirineu caldrà abrigar-se a primera hora. No hi ha indicis de més pluja ni nevades com a mínim fins a la setmana que ve. Entre dijous i divendres el cel quedarà més enterbolit en general, però fins dilluns que ve els canvis seran escassos.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous

Ahir les pluges i nevades van arriba a acumular quantitats importants de precipitació en alguns llocs del Pirineu. Destaquen els 101 l/m2 acumulats a Ulldeter a la cota 2.400. En aquest indret del nord del Ripollès la setmana va començar gairebé sense neu a terra i ara mateix hi ha un gruix de 65 cm, segons dades dels sensors del Meteocat. Des del temporal Gloria que no hi havia un dia amb tanta precipitació al Pirineu oriental. D'entre les estacions d'alta muntanya també destaquen els 72 l/m2 de Boí i els 71 del port de la Bonaigua. Altres quantitats importants del dia són els 58 l/m2 de Gisclareny, els 51 de Portbou i els 44 de Valls.

Episodi de contaminació

La pols del Sàhara encara és ben present en moltes comarques de l'est. Aquest matí Medi Ambient ha activat un episodi de contaminació arran de les múltiples superacions del límit permès de partícules PM10 que s'han produït durant les últimes jornades. Ahir 27 estacions de contaminació van superar el límit permès de 50 ug/m3 d'aire, i en quatre es va més que doblar el límit. Es tracta de les estacions de Manlleu (113), Montcada i Reixac (109), Berga (108) i Barcelona-Poblenou (102). Tot i que durant el dia la qualitat de l'aire ha tendit a millorar en molts indrets, a la tarda l'estació de Manlleu encara més que doblava els valors permesos.

L'episodi de contaminació afecta tot el país, però no comporta restriccions de trànsit perquè els nivells d'altres contaminants com l'NO2, més vinculats als vehicles, es mantenen dins els límits permesos. Els pròxims dies l'anticicló persistirà i el vent no serà gaire destacable, cosa que fa pensar que la qualitat de l'aire millorarà molt lentament tot i que la massa d'aire africana es vagi retirant.

stats