La méteo
previsions 11/11/2022

La méteo: aiguats al sud i fred només a llarg termini

Entre aquest vespre i demà al matí les pluges poden acumular quantitats importants a les Terres de l'Ebre

3 min
Escolta aquí la previsió del temps

Divendres de pluges fortes al País Valencià, on els aiguats irregulars descarreguen amb molta intensitat. De matinada els xàfecs més forts s'han centrat a les comarques del sud, però amb el pas de les hores han anat arribant també cap a comarques de Castelló. D'entre les quantitats més abundants fins a les 16 h destaquen els 168 l/m² de Vila-real, els 154 de Moncofa, els 138 de les Alqueries, els 104 de Pego, els 93 de Castelló o els 89 de València segons dades de les xarxes d'estacions de l'Aemet i de l'Avamet.

Fins a les 16 h els bombers de la diputació de Castelló han hagut de fer 38 serveis relacionats amb els aiguats, unes pluges que continuaran durant les pròximes hores. A la tarda i vespre els xàfecs més forts se centraran a les comarques del nord del País Valencià i acabaran arribant també a les Terres de l'Ebre, sobretot a última hora del dia. En diferents indrets del Baix Ebre, del Montsià i de la Terra Alta es podrien acumular més de 50 l/m² entre avui i demà, i a la falda dels Ports són possibles acumulacions de més de 100. A Catalunya fins a les 16 h s'han acumulat 4 l/m² al parc natural dels Ports, 3 a Mas de Barberans i un i mig a Horta de Sant Joan. El Meteocat té actius avisos de perill moderat per pluja abundant i intensa al Montsià i al Baix Ebre. L'Aemet alerta de perill alt i avisa que al País Valencià i a les Terres de l'Ebre les pluges podrien acumular més de 80 l/m² en 12 hores.

Avui és Sant Martí, data assenyalada per la tradició popular com a moment en què amb freqüència arriba un període d'estiuet després dels primers dies de fred. L'estiuet és cada cop més, però, la tònica de la tardor més que l'excepció, i el que són excepcionals són les visites del fred. Aquest migdia la temperatura ha fregat els 24 ºC a Lleida, i s'ha arribat a 23 al Vendrell, a Arenys de Mar i a Manresa. De mitjana a Catalunya hi ha hagut gairebé 4 graus més del que tocaria per a l'època.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

De nit alguns ruixats podrien arribar a Ponent i al Camp de Tarragona, i també és possible algun xàfec puntual entre l'Empordà i el Rosselló, però en moltes comarques els núvols seran més aviat escassos. El vent de llevant provocarà mala mar i reforçarà la sensació de fred a la costa a partir del migdia.

Al sud de Catalunya les pluges seran irregulars i intermitents, i alguns models fan pensar que, tot i que hi haurà treves, demà al matí encara podria haver-hi moments de pluja forta a les Terres de l'Ebre. Aquest dissabte amb el pas de les hores la inestabilitat anirà de baixa i en general hi haurà més sol que núvols. Diumenge s'entreveu un dia més variable, sobretot a les comarques de Girona, on el cel pot quedar bastant tapat. Tot i això, és poc probable que plogui i els ruixats puntuals que puguin aparèixer més aviat es faran presents a última hora del dia.

El cap de setmana estarà marcat encara per un ambient relativament poc fred. Els migdies es continuaran superant els 20 graus en moltes comarques, i en alguns casos l'ambient fins i tot serà una mica més suau que el dels últims dies. De nit també hi haurà temperatures més altes del que tocaria per a l'època i no farà tant de fred com el cap de setmana passat.

La setmana que ve hi haurà pujades i baixades de la temperatura, però la tendència general de la temperatura serà a la baixa i és probable que cap al final de la setmana arribi un ambient tant o més fred que el del cap de setmana passat.

Després d'aquesta situació de gota freda en altura que afavoreix les pluges fortes d'avui i demà, sembla que entrarem en un patró més marcat per la circulació de l'oest i les borrasques atlàntiques. La setmana que ve tindrem alguns moments de pluja, però no hi ha indicis de cap situació de precipitacions importants i extenses. El mapa d'anomalia de precipitacions del Centre Europeu de Predicció de cara a la setmana que ve dibuixa clarament com les precipitacions afectaran molt clarament la façana atlàntica del continent, però poc o molt també haurien d'acabar arribant a Catalunya.

Anomalia de precipitació prevista de cara a la setmana que ve.
stats