previsions 17/10/2021

S'allarga la sequera

Pràcticament no es preveu pluja a Catalunya durant la segona quinzena del mes d'octubre

3 min
Sortida de sol des del Turó de les Clivelleres, a Mediona.
Escolta aquí la previsió del temps

Aquesta matinada ha sigut una mica més freda que l'anterior prop de mar, però les temperatures no han baixat tant com ahir a les planes i fondalades interiors. En tot cas, aquest matí tampoc farà cap nosa un jersei o una jaqueta i al migdia la sensació de tardor tornarà a ser clara, amb màximes que no passaran dels 22 o 23 graus pràcticament enlloc. De fet, els registres més alts d'aquest diumenge han sigut els 26 ºC que s'han assolit a Aldover i a Benissanet, els 25 de Vinebre o els 24 d'Artés, Lleida i Alcarràs.

Temperatura màxima prevista per avui diumenge.

Termòmetres a ratlla en un diumenge amb més núvols com més al sud i, en canvi, cel bàsicament serè al Pirineu i a les comarques gironines. Avui els paraigües s'hauran d'obrir a estones a la costa de Castelló, a Mallorca i a les Pitiüses, però difícilment arribarà a ploure a Catalunya i a tot estirar es poden escapar quatre gotes fins a mitja tarda a les Terres de l'Ebre o al Camp de Tarragona. Independentment, els bancs de boira de la Catalunya Central s'aniran desfent a mesura que avanci el matí i el sol també s'acabarà veient a Vic, Manresa i Igualada.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i dimarts que ve.

I la setmana que demà comencem no ens portarà canvis en l'estat del cel però sí en les temperatures. Fins dimecres en conjunt s'imposarà el sol, amb el permís dels núvols baixos i de les boires matinals a les planes interiors i d'algunes pinzellades de núvols prims que mig enterboliran el cel a estones. L'ambient es mantindrà fresc a primera i última hora del dia, però els migdies seran més agradables: dilluns notarem un parell de graus més que avui i dimarts i dimecres s'arribarà als 25 graus amb facilitat en força indrets.

Temperatura màxima prevista per aquest pròxim dissabte.

Aquesta bonança tèrmica tampoc es consolidarà i la segona meitat de la setmana serà força més freda, amb termòmetres que recularan ben bé 4 o 5 graus. Dijous es podran escapar alguns primers ruixats, febles i dispersos, a la meitat nord del país, i ara mateix sembla que divendres les precipitacions podrien arribar també a les comarques costaneres. De totes maneres, donant un cop d'ull als mapes a mitjà i a llarg termini, s'intueix que durant la segona quinzena del mes d'octubre es mantindrà la sequera i que, probablement, aquest divendres i dilluns de la setmana vinent serien els únics dies amb estones de paraigua abans d'arribar al mes de novembre.

Previsió de pluja acumulada de cara a divendres que ve.

Una situació que no farà sinó agreujar el dèficit pluviomètric que arrosseguem des de fa temps. Si donem un cop d'ull als últims dotze mesos, veurem que a Vilafranca i a Girona l'any pluviomètric 2020-2021 –de setembre a setembre– ha sigut el més eixut des de l'inici de la sèrie el 1950, i que a l'Observatori Fabra de Barcelona, en els 108 anys d'història, mai abans s'hi havia recollit tan poca aigua. Aquests exemples són extrems, però la situació de sequera és generalitzada al nostre país: en l'últim any només s'han acumulat més de 1.000 mm en estacions meteorològiques d'alta muntanya i n'han caigut menys de 300 en força indrets del pla de Lleida i també en localitats com ara el Masnou –només 250 l/m² en dotze mesos– o Badalona, on són molt menys freqüents aquests registres semiàrids.

stats