previsions 07/06/2022

Una altra calorada marcarà el tram central del juny

Demà hi haurà més núvols i la temperatura baixarà una mica. El cap de setmana tornarà la calor forta

3 min

BarcelonaSeguim amb temperatures molt per sobre del que caldria esperar per a l'època. Avui les màximes més altes han sigut els 35 ºC de Seròs, els 34 de Lleida, Vinebre, Ascó i del Pantà de Riba-roja, o els 32 de Tortosa. La mitjana de les màximes a Catalunya ha tornat a ser gairebé 4 graus més alta del que tocaria per a l'època. Un dia més la temperatura al migdia ha sigut de finals de juny més que de principis de mes si es fa la comparació amb dades dels últims anys, no pas amb dades de dècades anteriors més fredes.

El període de temperatures altes per a l'època és tan clar i insistent que si s'agafen períodes de 30 dies no n'hi ha hagut cap des del 2009 amb una anomalia de temperatura més marcada a Catalunya. En el conjunt del país els últims 30 dies hi ha hagut una anomalia de la temperatura mitjana de 3,7 ºC, una dada que per un període d'un mes i en un territori ampli com Catalunya és excepcional. Els únics precedents per la banda alta són la situació d'altes temperatures del febrer del 2020, i la de principis de juny del 2017, que són els únics moments en què l'anomalia ha arribat a superar els 3 graus. Per la part baixa durant l'onada de fred siberià del 2012 es va arribar a una anomalia de -3,6 ºC, i a finals de maig del 2013 també va haver-hi un període estranyament fresc amb una anomalia de 30 dies de fins a -3,5 ºC. Cal tenir en compte que el període de referència és el 2009-2020.

Les nits tropicals ja comencen a ser una tònica en indrets pròxims a la costa. Al centre de Barcelona avui la mínima s'ha quedat fins i tot per sobre dels 22 graus, i la d'avui ja és la desena mínima per sobre dels 20 graus d'aquest any. També les nits de mal dormir s'estan avançant: en els últims anys de mitjana la primera nit tropical s'ha produït el 7 de juny a Barcelona i enguany ja n'hi ha hagut deu en aquest punt del calendari. Aquesta matinada la temperatura mínima també s'ha quedat per sobre dels 20 graus al Prat de Llobregat, a Blanes i en alguns punts de l'Empordà i de les Terres de l'Ebre.

Demà hi haurà alguns intervals de núvols més: en general seran núvols prims però al Pirineu, al Prepirineu i en algunes comarques de Girona la sensació arribarà a ser de cel tapat en alguns moments. A la tarda descarregaran alguns ruixats poc abundants entre el Ripollès, la Cerdanya, el Berguedà i el nord de la Catalunya Central. En general seran pluges poc abundants que durant la nit podrien fins i tot aparèixer tímidament entre la Selva, el Maresme i el Vallès.

Aquest canvi de temps farà que demà al migdia la temperatura sigui una mica més baixa, sobretot en aquestes comarques del nord i del nord-est on hi haurà més núvols. De nit la baixada es notarà més aviat durant la matinada de divendres. Tot i que a curt termini la temperatura recularà una mica, el més probable és que la setmana s'acabi amb un altre pic de calor que pot tornar a disparar el termòmetre per sobre dels 35 graus a Ponent i que farà que la sensació tèrmica s'acosti als 35 graus a la costa, on la temperatura del mar ja ha pujat fins a un punt en què ja no pot afavorir l'ambient fresc de les primeres calorades de maig. Encara hi ha una mica d'incertesa sobre com pot ser d'intensa la calor entre el cap de setmana i l'inici de la setmana que ve, però hi ha pocs dubtes sobre el fet que el termòmetre marcarà valors clarament per sobre del que tocaria.

Els models de previsió han fet disminuir avui les possibilitats que de cara al cap de setmana hi hagi tempestes al Pirineu Occidental o a Ponent, com ahir apuntàvem que podria passar. Tot fa pensar que a partir de divendres el sol predominarà clarament i que les tempestes de tarda que hi pugui haver el cap de setmana, sobretot diumenge, seran fenòmens més aviat aïllats. Ens plantarem a mitjans de juny sense cap situació de ruixats que pugui ser mínimament extensa o destacable.

La tramuntana d'avui no serà gaire destacable, però dijous sí que el vent de nord i nord-oest es deixarà sentir amb més ganes a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. Al nord de la Costa Brava dijous el vent pot bufar amb ratxes de més de 70 km/h en alguns indrets. El vent de nord perdrà força ràpidament divendres i res fa pensar que hagi de ser protagonista del cap de setmana.

stats