La méteo
previsions 12/09/2022

La méteo: arriben ruixats i la calor intensa té les hores comptades

Demà una primera tongada de ruixats afectarà sobretot comarques de l'oest. La nit serà exageradament xafogosa per a l'època.

3 min

BarcelonaLa calor intensa continua i les temperatures són cada cop més excepcionals per a l'època. Aquest migdia el termòmetre ha 36,1º ºC a Baldomar, a 35,7 a Tàrrega i de Lleida d'entre les temperatures més altes d'avui també destaquen els 34,3 ºC d'Igualada, els 34,1 de Girona i els 34 de Manresa. La mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha escalat fins als 29,9 ºC, un valor que amb dades des del 2009 durant el mes de setembre només es va superar durant la calorada dels primers dies de setembre del 2016. De mitjana aquest migdia hi ha hagut més cinc graus més dels que seria habitual per a l'època, l'anomalia més forta des de mitjans d'agost.

Al sud-oest de França la temperatura ha arribat avui a valors insòlits com els 38 graus de Bordeus i els 40,7 de Bégaar, al departament de les Landes. Si aquesta temperatura es dona per vàlida seria la màxima més alta mai mesurada a França en un mes de setembre. Segons el servei meteorològic francès els 38 graus de Bordeus suposen una temperatura 13 graus més alta del que caldria esperar per a l'època.

Aquest diumenge la temperatura mínima a l'aeroport del Prat va ser de 24,8 ºC, la més alta per un mes de setembre amb dades des del 1944. Cap altre dia de setembre dels últims gairebé 80 anys havia estat tan a prop de la nit tòrrida al Prat. A Lleida es va arribar a 35,6 ºC. Des de l'any 2000 no hi havia una temperatura de més de 35 ºC més tard del 10 de setembre a la capital del Segrià.

A partir de demà al migdia començarà la baixada del termòmetre, tot i que en alguns indrets caldrà tenir més paciència que en d'altres. Demà les màximes ja recularan fins a 5 graus en moltes comarques de la meitat oest de Catalunya, però a prop de mar les sensacions tèrmiques de fins a 35 ºC encara duraran uns quants dies més, ben bé fins dijous. El canvi definitiu arribarà al voltant de divendres i farà que el pròxim cap de setmana la sensació de ple estiu ja s'hagi esvaït totalment. No arriba la tardor, però sí que entrarem clarament en una fase de temps molt més de final d'estiu, amb temperatures normals per a l'època o fins i tot una mica baixes.

Pel que fa a l'estat del cel demà començarà a canviar el temps. Aquest dimarts la nuvolositat serà més abundant i a mesura que avanci el dia el risc de pluja anirà augmentant. La primera tongada de ruixats d'aquesta setmana farà ploure sobretot al vessant sud del Pirineu: en sectors del Pallars i de la Ribagorça s'acumularan en molts casos més de 20 o 30 l/m². A Ponent entre la tarda i el vespre és probable que alguns xàfecs també siguin significatius, però com més a prop de mar menys risc de pluja. En molts sectors de la costa aquesta tongada de pluja arribarà en forma de ruixats molt més dispersos de cara a les primeres hores de dimecres.

Dijous i divendres hi haurà noves tongades de ruixats, que en aquest cas afectaran més el Pirineu i les comarques de Girona i de Barcelona. El moment amb més risc de ruixats significatius en comarques centrals i de l'est és clarament la tarda i la nit de divendres, quan els ruixats poden també ser abundants a la Catalunya Central i en moltes altres comarques de Girona i de Barcelona. Els models de previsió apunten amb força confiança a aquesta tongada de pluja força extensa en comarques centrals i de l'est. A mesura que avanci el cap de setmana el risc de pluja anirà disminuint, però dissabte encara s'entreveu un dia insegur i amb bastants núvols a l'est. Tot i que no es dibuixi una ploguda important i general, aquesta setmana sembla que poc o molt acabarà plovent amb certes ganes a la majoria de comarques.

stats