La méteo
previsions 27/09/2022

La méteo: ruixats, nevades i encara més sensació de tardor

Els ruixats sobtats i intensos aniran en augment fins divendres

3 min

BarcelonaSegueix l'ambient de mitjans d'octubre. Aquest migdia la mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha tornat a ser més de 2 graus més baixa del que tocaria per quart dia consecutiu. Per trobar una sèrie d'uns quants migdies seguits amb temperatures substancialment baixes per a l'època cal anar fins al voltant de Sant Jordi. El gràfic inferior també mostra com en les onades de calor de finals de maig i de mitjans de juny les temperatures màximes van arribar a situar-se 8 graus per sobre de la mitjana per un període de cinc dies seguits, un fet gens habitual.

Aquest matí no ha fet tant de fred com ahir. Aquest dilluns gairebé la meitat de les estacions de les quals fem seguiment van baixar dels 10 ºC de matinada, avui aquesta dada s'ha quedat en el 35%. Ahir a la tarda es van formar ruixats locals, però intensos, en comarques de Girona que van arribar a deixar 13 l/m² a l'Estartit, 7 a Sant Pere Pescador i 4 a Torroella de Montgrí. Aquesta nit també hi ha hagut algunes pluges i nevades al vessant nord del Pirineu. A Certascan, a 2.400 metres, l'estació automàtica que el Meteocat hi té està detectant un gruix de fins a 6 cm de neu. Avui hi haurà més intervals de núvols que ahir, sobretot a l'est, i cal tenir en compte la possibilitat de ruixats aïllats entre la tarda i la nit al voltant del Montseny, al Maresme i també al sud de la Costa Brava. Xàfecs aïllats que podrien ser intensos. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja de cara al vespre que afecta el Maresme, la Selva, el Vallès i el Barcelonès.

La inestabilitat anirà a més a mesura que avanci la setmana, però els pròxims dies no plourà a tot arreu. Demà els xàfecs guanyaran protagonisme sobretot a les comarques de Girona, on a la tarda s'escaparan pluges intermitents i puntualment intenses. En general hi haurà grans clarianes i moltes estones de cel enterbolit o en tot cas mig ennuvolat. L'ambient canviarà poc respecte al d'avui i el vent de mestral seguirà bufant amb cops de més de 50 km/h en moltes comarques centrals i del sud de Catalunya.

Dijous serà el dia amb més inestabilitat de la setmana. Els ruixats i tronades s'estendran per moltes comarques de Girona i de Barcelona, unes pluges que podrien arribar a acumular més de 30 o 40 l/m² en poca estona en sectors del nord-est, sobretot al voltant de comarques com la Garrotxa, el Ripollès, el Gironès i el Baix Empordà. És probable que dijous a la tarda i vespre la pluja arribi amb ganes al Vallès, el Maresme o l'àrea metropolitana de Barcelona.

Hi ha alguns indicadors que fan pensar que dijous hi pot haver aiguats que de forma local acumulin força aigua en poca estona en aquestes comarques del nord-est, al matí en sectors més pròxims a la costa, i a la tarda en àmbits més pròxims al Pirineu Oriental. Divendres encara hi haurà inestabilitat i possibilitat de ruixats curts, però intensos en comarques de l'est, però el cap de setmana el temps serà molt estable, amb predomini del sol i en tot cas núvols baixos i boires matinals a la Catalunya Central i en fondalades prelitorals.

També serà destacable la baixada de la cota de neu, que podria arribar a situar-se per sota dels 2.000 metres en l'inici del cap de setmana. Això pot fer que l'emblanquinada d'aquest canvi de temps sigui més important que la del cap de setmana passat. A les cotes altes del Pirineu es podrien arribar a acumular més de 10 cm de neu.

La temperatura continuarà baixant i arribarem al cap de setmana amb l'ambient més purament de tardor del mes de setembre. Fred clarament avançat per a l'època. Cal tenir en compte, però, que d'aquest ambient purament de tardor podríem passar a una sensació d'estiuet durant els primers dies d'octubre. La temperatura pujarà notablement durant el cap de setmana i l'inici de la setmana que ve, fins al punt que en comarques interiors es tornaran a superar els 25 ºC. No farà calor, però sí que els migdies tornaran a ser més aviat càlids per a l'època.

stats