La méteo
previsions 30/09/2022

La méteo: últims ruixats a l'espera d'un estiuet

Aquest cap de setmana la temperatura pujarà més de cinc graus en moltes comarques

3 min

Com era d'esperar aquesta tarda encara s'han format alguns xàfecs curts però intensos. Fins a les 18.30 h destaquen els 21 l/m² acumulats a Gualba, els 20 de la Batllòria, els 11 de la Roca del Vallès, els 6 de Cardedeu i els 4 de Mataró. Les tempestes aïllades seguiran fins al vespre, però només afectaran un petit grup de comarques entre Barcelona i Girona. Algunes de les tempestes han anat puntualment acompanyades de calamarsa, com és el cas de la que ha obligat a minorar la velocitat a l'AP-7 a l'altura de Sant Celoni.

Aquest migdia ha sigut realment fred per a l'època. De mitjana hi ha hagut 4 graus menys del que caldria esperar per a l'època, és l'anomalia negativa més forta des de Sant Jordi. Tot i això, encara s'ha arribat a 25 graus en indrets com Tarragona, Reus i Alcanar. La nit passada ha sigut també freda per ser encara el mes de setembre. Avui la temperatura mitjana de les mínimes a Catalunya ha baixat fins als 8 graus, el valor més baix de la tardor fins ara. A les cotes altes del Pirineu la temperatura ha arribat a baixar fins als -5 graus, com ha passat per exemple a Boí i a la Tosa d'Alp, a 2.500 metres. Després d'una primera part del setembre amb temperatures exageradament altes per a l'època, el mes s'acaba amb força més fred del que caldria esperar.

Ahir les precipitacions més abundants van tornar a caure a l'Empordà, on es van acumular fins a 50 l/m² a Maçanet de Cabrenys i 40 a Espolla. D'entre les precipitacions més abundants d'ahir també destaquen els 36 l/m² acumulats al Lac Redon, els 33 de Sant Pau de Segúries o els 27 d'Olot. Els sensors de gruix de neu que les estacions del Meteocat tenen a alta muntanya detecten acumulacions que en general van d'un a cinc centímetres. A les Balears aquesta nit s'han acumulat fins a 38 l/m² a Sant Joan de Labritja i 26 a Eivissa.

En els últims set dies diversos observatoris han superat els 100 l/m², és el cas òbviament de Tarragona, on la majoria dels 138 l/m² acumulats els últims dies van caure divendres passat en molt poca estona, però també destaquen els 132 l/m² de Maçanet de Cabrenys, els 114 de la Vall d'en Bas, els 111 de Sant Pau de Segúries o els 103 del santuari de Queralt de Berga. Tot i aquestes precipitacions, el nivell dels embassaments de les conques internes continua sense pujar ni un punt percentual i es manté al 37%.

Els ruixats i tempestes no s'han acabat del tot. Avui els xàfecs irregulars i localment forts afectaran sobretot les Balears, però cal tenir en compte també encara la possibilitat de tempestes curtes, però intenses, en un petit grup de comarques pròximes a la costa, bàsicament el sector que queda entre les ciutats de Girona i de Barcelona. Les nuvolades creixeran sobretot al migdia i a primera hora de la tarda.

A partir de demà, en canvi, entrarem en una fase de temps molt més estable i predominat pel sol. Aquest dissabte segurament començarà amb alguns núvols baixos i boirines en punts del prelitoral i de la Catalunya Central, però en general farà sol. També perdrà protagonisme el vent. Aquesta nit hi ha hagut ratxes de fins a 95 km/h a Portbou, 91 a Mas de Barberans i 74 a Tortosa. Fins al vespre d'aquest divendres el vent encara bufarà amb ganes, però el cap de setmana minvarà clarament.

La temperatura farà una pujada notable i sobtada que marcarà el cap de setmana. La pròxima nit serà tan freda com aquesta última, però de dia el termòmetre pujarà clarament. Diumenge fàcilment hi haurà 4 o 5 graus més que avui, i aquest ambient d'estiuet marcarà també la primera part de la setmana que ve. Augmentarà el contrast entre la temperatura de primera hora i la del migdia, però també les temperatures nocturnes tendiran a pujar. El més probable és que durant la segona part de la setmana que ve la sensació d'estiuet es vagi apagant.

La primera part de la setmana que ve estarà marcada per un temps estable i amb sol. Una petita gota freda al sud-est del Mediterrani aportarà alguns núvols i la possibilitat de ruixats puntuals al sud del País Valencià i a les Pitiüses, però en general el temps serà assolellat i tranquil. De cara a divendres i dissabte és probable un temps més variable a Catalunya i alguns ruixats al Pirineu i Prepirineu, però per ara res fa pensar en precipitacions importants.

stats