La méteo
previsions 25/11/2022

La méteo: tongada de ruixats a l'espera de l'ambient d'hivern

Una baixa mediterrània farà que la setmana que ve comenci amb un temps mogut i més d'hivern

3 min

BarcelonaTarda de xàfecs, tempestes i diverses calamarsades. Una cadena de ruixats que ha començat al Pirineu i ha anat avançant cap a la costa i cap al sud ha deixat quantitats significatives de pluja i fortes emblanquinades a causa de la gran quantitat de calamarsa, sobretot en alguns indrets de la Selva, de la Garrotxa, d'Osona i del Vallès. D'entre les pluges més abundants fins a les 16.30 h destaquen els 21 l/m² de Santa Coloma de Farners, els 18 de Sant Feliu de Pallerols, els 17 de les Planes d'Hostoles, els 13 d'Olot, els 7 de Banyoles o els 5 de Girona.

D'avui també cal destacar el fort vent de tramuntana i de mestral que entrarà a la tarda i al vespre. A les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i al nord de l'Empordà les ratxes podrien arribar als 70 o 80 km/h, com també pot passar a les cotes altes del Pirineu. El canvi de temps d'avui també provocarà algunes nevades a la serralada o fins i tot al Prepirineu, amb una cota de neu que baixarà fins als 1.500 metres. Els ruixats i les nevades només seran destacables al vessant nord del Pirineu. Ahir el pas d'un front va deixar 5 l/m² al Pont de Suert, 4 al Port del Comte i 3 a Sort, i un ruixat aïllat que va fer diana a Barcelona va acumular 3 l/m² al Raval.

Aquest divendres ha començat amb temperatures encara més altes que els últims dies. De mitjana a Catalunya les temperatures mínimes han sigut gairebé 4,5 graus més altes del que tocaria. Un ambient més de finals d'octubre que no pas de finals de novembre, que no serà el que marcarà el cap de setmana. Al vespre avui la temperatura ja serà 3 o 4 graus més baixa que al matí en molts indrets, i en general les nits del cap de setmana seran molt més purament de tardor.

Dissabte i diumenge seran dies de cel enterbolit, però amb un temps molt tranquil. Les bandes de núvols alts es faran protagonistes en molts moments del cap de setmana, però no plourà ni nevarà enlloc. També minvarà clarament el vent, que a partir de demà al migdia deixarà de ser protagonista. Les nits del cap de setmana seran una mica més fredes que les últimes, de matinada la temperatura baixarà dels 5 graus en moltes comarques interiors i prelitorals i hi haurà mínimes de menys de 10 graus a la costa. Al migdia l'ambient serà suau, però no d'estiuet com en altres moments d'aquesta setmana. Moltes màximes superaran els 15 graus, però enlloc s'arribarà als 20.

Estem molt pendents també de la baixa que es pot formar dilluns al Mediterrani. Les últimes actualitzacions dels models de previsió estan fent créixer la possibilitat d'un inici de setmana amb pluges a la costa, uns xàfecs que aniran acompanyats de vent i mala mar. Encara hi ha incertesa en el pronòstic, però és cada cop més probable que dilluns sigui un dia de pluja insistent a les Balears, i en menor mesura aquesta situació també apunta cap a algunes comarques de la costa i del prelitoral de Catalunya, sobretot a la Costa Central.

Probabilitat que dilluns s'acumulin més de 5 l/m2.

No hi ha indicis que es puguin acumular quantitats importants de precipitació, però sí d'una situació que pugui deixar més de 10 o 20 l/m² en alguns casos. Tornarà a nevar amb ganes al Pirineu occidental, amb una cota que baixarà fins als 1.000 metres. No és probable una situació de llevant, sinó més aviat un vent d'entre nord i nord-est que segurament bufarà fort a tota la Costa Brava, al Maresme, a les Terres de l'Ebre i a les Balears. Per tant, és molt possible que la setmana que ve comenci amb un episodi de mala mar important a la Costa Brava i sobretot a Menorca.

El canvi de temps obrirà la porta al fred més intens i més persistent que hàgim tingut aquesta tardor fins ara. La setmana que ve notarem sensació d'hivern en alguns moments, les temperatures mínimes baixaran sota zero més enllà del Pirineu i s'acostaran als 5 graus a la costa. No hi haurà un canvi brusc d'ambient, però farem un pas ferm cap a l'hivern.

Pel que fa a altres canvis de temps a més llarg termini, la setmana que ve sembla que tindrà molts dies dominats pel sol, però s'insinuen més novetats de cara al pròxim cap de setmana. Òbviament, encara hi ha una gran incertesa sobre això, però cal fixar-se que els mapes de probabilitat que plogui amb ganes per dies són d'un color verd destacable de cara al pròxim cap de setmana, sobretot en sectors del nord-est. Caldrà anar-ho seguint per veure si es va configurant una nova situació de pluges o si tot plegat queda en res.

stats