previsions 28/09/2021

La méteo: s'acaba l'estiuet i arriben alguns xàfecs

Aquest dimecres el temps serà insegur i de cara al cap de setmana podrien arribar més pluges

3 min

BarcelonaAvui no ha fet tanta calor com en dies anteriors, però les màximes encara han fregat els 30 graus en algunes comarques interiors i prelitorals. D'entre els valors més alts destaquen els 29,4 graus de Lleida (la Femosa), els 29,2 de Castellbisbal, els 28,9 de Tortosa o els 28,2 d'Igualada. La mitjana de les màximes ha baixat més de dos graus respecte ahir. Avui la temperatura ha sigut força normal per a l'època.

Aquest dilluns el termòmetre va tornar a saltar per sobre dels 30 graus en diverses comarques, fins i tot a la costa. L'estació del Meteocat del Museu de Badalona va registrar una màxima de 30,2 graus; en 16 anys de dades va ser el primer dia que s'arribava a 30 graus al setembre en aquest punt del nord del Barcelonès.

Demà el temps serà més insegur, sobretot en comarques centrals i de l'est. De matinada i durant el matí es podrien escapar ruixats aïllats en punts de l'altiplà central, del Penedès o del Garraf. A la tarda és quan és més probable que plogui, sobretot en comarques com Osona, el Ripollès, el Gironès, la Garrotxa i la Selva. En alguns d'aquests llocs els ruixats podrien arribar a ser intensos i a acumular més de 5 o 10 l/m² en poca estona. També en punts del Vallès, del Maresme i al voltant de Barcelona cal tenir en compte la possibilitat de ruixats sobtats de cara a demà, sobretot a la tarda i vespre. Fins i tot durant la matinada o les primeres hores de dijous encara podrien caure xàfecs puntuals a la costa central.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

La temperatura seguirà la tendència a la baixa, sobretot al Pirineu i en comarques de Girona i de Barcelona, on al migdia la sensació tindrà molt poc a veure amb la del cap de setmana o la d'ahir dilluns. Molta més tardor. Aquesta baixada s'anirà consolidant també en altres comarques de cara a la segona part de la setmana. No arribarà el fred de cop, però sí que es repetirà la sensació tèrmica d'octubre que ja vam tenir en algun moment de la setmana passada.

Dijous quedaran intervals de núvols a l'est, però en general hi haurà més sol que núvols. Només es podrien escapar gotellades al nord de Mallorca, a les Pitiüses o al sud del País Valencià. De cara al cap de setmana el temps podria tornar a ser més insegur, i no és descartable un escenari fins i tot de pluges extenses i continuades de cara a diumenge. Encara hi ha incertesa, i si bé a hores d'ara no és probable un cap de setmana amb molt de sol, tampoc és gens clar que les pluges hagin de ser gaire protagonistes. Caldrà seguir-ho.

Probabilitat en tant per cent que diumenge plogui amb ganes (més de 5 l/m2)

Un setembre amb moltes nits tropicals

S'està acabant el mes i a poc a poc les nits tropicals van minvant. Avui la temperatura mínima encara s'ha mantingut per sobre dels 20 graus al centre de Barcelona, però en general les nits són cada cop més fresques. S'acabarà un mes de setembre en el qual hi ha hagut moltes més nits de mal dormir del que sol ser habitual.

Si bé bona part de l'estiu ha sigut benigne tenint en compte la tendència dels últims anys, les dades revelen que al setembre les nits tropicals han sigut un 116% superiors a la mitjana dels últims 12 anys a Catalunya. A partir de dades de més de vuitanta estacions del Meteocat hi ha hagut fins ara 271 nits tropicals, moltes més de les 125 que ha acostumat a haver-hi els últims anys. Cal tenir en compte que cada nit tropical és una estació i un dia en què la temperatura mínima no baixa dels 20 graus. En el conjunt de l'estiu fins ara hi ha hagut un 4% més de nits tropicals que en els últims anys.

stats