previsions 29/10/2018

El blanc s'apodera del paisatge a l'espera de més nevades

La primera gran nevada ha deixat fins a 40 centímetres al vessant nord del Pirineu

Miquel Bernis
1 min
Alta Cerdanya / ENRIC NAVARRETE

BarcelonaAquest cap de setmana hi ha hagut la primera gran emblanquinada de la temporada. La neu ha arribat de manera extensa al Pirineu, i fins i tot ha tenyit de blanc la part més alta del Montseny i dels ports de Beseit. Destaquen els 39 centímetres acumulats a la Bonaigua, a la cota 2.300; els 25 del Prat d'Aguiló, al nord del Cadí, i els 23 de Boí. Al port del Comte se n'han acumulat 20, i a Núria més de 10.

La neu ha arribat fins al fons de les valls en àmbits com la Vall d'Aran i la Cerdanya. A Viella s'hi van arribar a acumular fins a 17 centímetres sobre la vegetació. Segons dades del Meteocat, aquesta és la nevada més abundant en un mes d'octubre a la capital de la Vall d'Aran com a mínim des de fa dues dècades. En general el precedent més similar d'una nevada així a l'octubre data del 2008, quan va arribar a nevar a l'altiplà central i fins en punts emblemàtics com la Panadella.

La nevada d'aquest cap de setmana no serà l'única del mes d'octubre: una altra borrasca activa ens afectarà entre demà a la tarda i dimecres al migdia. La pertorbació arribarà amb vents de sud-oest, cosa que fa penar que la nevada més important en aquest cas caurà al vessant sud del Pirineu, on es podria arribar a acumular fins a mig metre de neu a les cotes més altes. La nevada que s'acosta no emblanquinarà cotes tan baixes, sinó que en aquest cas la cota de neu es mourà en general entre els 1.500 i els 2.000 metres.

stats