previsions 24/05/2021

La méteo: dimarts amb més núvols a l'espera de la calor

Demà baixarà la temperatura però a partir de dijous tornaran les màximes de 30 graus

3 min

BarcelonaCanvi radical en l'ambient. L'obertura de clarianes i el vent aponentat han disparat la temperatura en moltes comarques. En molts indrets aquesta tarda el termòmetre s'ha enfilat de 3 a 5 graus més que ahir, i a Ponent i a les Terres de l'Ebre la diferència ha arribat a ser de més de 10 graus. D'entre les màximes d'avui destaquen els 30 graus de Tortosa, els 29 de Benissanet, els 26 de Valls o els 25 de Lleida. El vent s'ha deixat sentir amb cops de fins a 58 km/h a Alguaire i 52 a l'aeroport del Prat. A la tarda s'han repetit alguns ruixats aïllats que han deixat 2 l/m2 a Banyoles.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 5 de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Com ja s'havia anat entreveient en les últimes actualitzacions dels models de previsió, la tongada de pluges de la passada nit ha passat de puntetes per Catalunya, on gairebé no hi ha plogut. Aquesta nit han caigut 2 l/m2 a Castell d'Aro, 1,5 a Malgrat de Mar i dècimes de litre en molts punts del Vallès i del Barcelonès, però el gruix de les precipitacions s'ha concentrat clarament a les Balears i al sud del País Valencià. Destaquen els 56 l/m2 de Porreres, els 52 de Llucmajor, els 44 d'Eivissa i els 39 de l'aeroport de Palma. Al sud del País Valencià s'ha arribat a 80 l/m2 en indrets com Vilallonga i Gandia. Les tempestes d'ahir van provocar també un imponent cap de fibló a Torre del Campo, a la província de Jaén. El fenomen va poder ser perfectament capturat en imatges, però a hores d'ara no hi ha certesa que la tuba toqués a terra ni tampoc dels desperfectes que hagi pogut causar.

Amb el pas del matí s'obriran clarianes també a l'est de Catalunya i a les Balears. Avui hi haurà més sol que núvols en general, tot i que a la tarda creixeran nuvolades que podrien descarregar xàfecs puntuals al Pirineu i a l'Empordà. Al migdia la temperatura pujarà bastant més que ahir: els 20 graus se superaran amb facilitat i s'arribarà fins a 25 en algunes comarques de Ponent i de les Terres de l'Ebre. El d'ahir va ser el migdia més fresc a Catalunya des del 2 de maig, i en alguns observatoris la temperatura màxima no era tan baixa des de finals d'abril.

Tot i que avui farà força més calor, la sensació d'estiu encara serà escassa durant la primera part de la setmana. Demà serà un dia mig ennuvolat i insegur en moltes comarques de Girona i de Barcelona. De matinada es podrien escapar algunes gotes entre el Garraf i el Camp de Tarragona, i a la tarda cauran ruixats minsos i puntuals al Pirineu Oriental i a la serralada Transversal. Els intervals de núvols frenaran el termòmetre en moltes comarques de l'est, on la temperatura baixarà respecte avui. De matinada farà més fred en comarques de Ponent i del Pirineu Occidental.

A mesura que avanci la setmana l'ambient serà cada cop més estiuenc. A partir de dijous serà quan es notarà més clarament una pujada de la temperatura, ja que tornaran les màximes de més de 30 graus en comarques interiors i podrien arribar les primeres nits tropicals a la costa. Cal dir, però, que el més probable és que durant els últims dies de maig i els primers de juny la calor arribi amb mesura i sense excessos, i no és descartable que després d'un pic de temperatura que marqui el cap de setmana tornem a temperatures força fresques durant la setmana que ve.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres.

Pel què fa a l'estat del cel dimecres i dijous els núvols seran més aviat escassos en general, tot i que puguin arribar a enterbolir el cel en comarques interiors. Divendres és possible que torni a ploure en molts indrets del País Valencià i de les Balears, però a Catalunya el més probable és que el dia sigui, com a molt, insegur. El cap de setmana sí que podrien arribar tempestes destacables al Pirineu, i potser els ruixats sobtats puguin estendre's també cap al Prepirineu, la Catalunya Central o els Ports, però difícilment plourà de forma general.

Probabilitat en tant per cent que dissabte arribi a ploure en algun moment del dia.
stats